Prvo pa muško: Kate Middleton rodila sina!

Foto: Guliver/Getty Images

NAKON gotovo cijelog dana čekanja, Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea, u londonskoj bolnici St. Mary rodila je sina.

Kate je rodila u 16 sati i 24 minute po lokalnom vremenu, a dječak je težak 3,35 kilograma. Britanski mediji pišu kako su kraljica i cijela kraljevska obitelj presretni zbog rođenja nasljednika.

Majka i dijete dobro su i odmaraju se, stoji u priopćenju iz kraljevske palače. Noć će provesti u bolnici, a Kate je porodio Marcus Setchell, bivši kraljičin ginekolog.


Unaprijed je najavljeno, neovisno o tome rodi li se djevojčica ili dječak, kako će beba biti treća u redu za prijestolje. Princ Harry tako je završio na četvrtom mjestu "kraljevske liste".

U priopćenju princa Charlesa, oca princa Williama, stoji: "Moja supruga i ja presretni smo zbog rođenja našeg prvog unuka. Ovo je nevjerojatno poseban trenutak za Williama i Catherine i presretni smo zbog njih. Dobiti unuka jedinstven je trenutak u životu, a to su mi ovih mjeseci rekli mnogi ljudi s kojima sam imao prilike razgovarati. Stoga, neopisivo sam ponosan i sretan zbog toga što sam po prvi puta postao djed i s nestrpljenjem očekujem trenutak kada ću vidjeti bebu".



Podsjetimo, vojvotkinja od Cambridgea primljena je u londonsku bolnicu St. Mary's jutros oko 6 sati.

Kate je rodila u krilu bolnice u kojem su se rodili i William i Harry, a vijest su prenijeli svi svjetski mediji. Naime, novinari okupljenih pred bolnicom "stražarili" su nestrpljivo očekujući vijest o porodu.

U istoj bolnici rođeni su i još neki pripadnici kraljevske obitelji kao Peter i Zara Philips (rođaci Willa i Harryja). Kraljevska obitelj ovu je bolnicu izabrala upravo zbog profesionalnosti osoblja i luksuza na koji su navikli.

Postavljen je i proglas

Da je Kate Middleton rodila svijet je saznao putem standardne procedure u slučaju rođenja kraljevskog djeteta. Jedan od kraljevskih pomoćnika izašao je iz bolnice noseći potvrdu koju je potpisao liječnik koji je bio na porodu, a potvrda je uz policijsku pratnju odvezena do Buckinghamske palače.

Proglas je postavljen na okićenom stalku iza ograde u dvorištu Buckinghamske palače.



Uobičajeno je da kratki proglas sadržava samo osnovne informacije, o spolu i težini djeteta, a stalak na kojem je proglas objavljen isti je onaj na kojem je objavljeno Williamovo rođenje 1982. godine, piše Guardian.

Za vijesti o imenu, s druge strane, vjerojatno ćemo malo pričekati: Williamovo je ime objavljeno tek sedam dana nakon rođenja, a Charlesovo se čekalo još duže - čak mjesec dana. Što se stanja na kladionicama tiče, favoriti među imenima za dječaka bili su George i James. Sve dok se ne sazna ime djeteta, oslovljavat će ga titulom "Princ od Cambridgea", to jest, "Kraljevsko visočanstvo".

Dolazak bebe obilježen je i animacijom rode i popratnim tekstom koji se pojavio na velikom displeju na Tornju BT (Britanski telekom) u centru Londona.

Pročitajte više