Stariji brat Kim Jong Una, nesuđeni diktator, "preženstven i prenježan" obožavatelj Erica Claptona

Screenshot: AP

OTKAD je postao vrhovni vođa Sjeverne Koreje u prosincu 2011. godine, Kim Jong Un nije službeno objavio niti jedan posjet inozemstvu, zbog čega su mnogi posumnjali da mladi diktator ima nekakav oblik averzije prema putovanjima u strane zemlje.

Ali, ta se politika očito ne proteže i na članove njegove obitelji: prošli je tjedan njegov stariji brat snimljen u Londonu.

Već pojavljivanje člana slavne sjevernokorejske dinastije na zapadu bilo bi vijest samo po sebi, ali postoji još jedna stavka koja ovu priču čini zanimljivijom: razlog zbog kojeg je Kim Jong Chul stigao u London, a to su - koncerti Erica Claptona. Prema tvrdnjama NK Newsa, Kim Jong Chul viđen je na Claptonovim koncertima dvije noći zaredom.

"Odlično se zabavljao, pjevao s Claptonom, zna sve riječi pjesama", tvrdi Simeon Paterson, novinar BBC-ja koji je Kim Jong Chula vidio na jednom od koncerata. Sjevernokorejska agencija Yonhap javila je da on i njegova pratnja odsjedaju u Chelsea Harbour Hotelu gdje sobe koštaju više od 3000 dolara po noći.

Također, prilično je zanimljivo da ovo nije prvi put da je svijet imao priliku vidjeti kolika je ljubav Kim Jong Chula prema slavnom pjevaču i gitaristu. 2011. godine sjevernokorejski obavještajci javili su da je Kim Jong Chul bio na Claptonovom koncertu u Singapuru, a 2006. godine pratio ga je na nekoliko koncerata u Njemačkoj.

A osim što je sklon zapadnjačkoj glazbi, čini se da je Jong Chul skloniji i "slobodnijem" odijevanju. U Londonu je tako snimljen u crnoj kožnoj jakni i sa sunčanim naočalama na očima, a kad je 2006. snimljen u Singapuru, imao je čak i naušnice na ušima.


Inače, Kim Jong Un najmlađi je od tri sina Kim Jong Ila. Najstariji, Kim Jong Nam, trebao je bili Jong Ilov nasljednik sve dok nije 2001. godine uhićen u zračnoj luci u Tokiju jer je pokušavao putovati s krivotvorenom putovnicom Dominikanske republike. Deportiran je u Kinu, a istražiteljima je tad kazao da je išao u Disneyland u Tokiju. Nakon toga njegov je otac otkazao službeni put u Kinu zbog sramote, a Kim Jong Nam više nije bio njegov nasljednik. Vjeruje se da sad živi u Macau. "Često ga se može vidjeti kako večera i pije u restoranima i kocka u casinima", pisao je Washington Post 2007. godine.

A kad Kim Jong Nam više nije bio u kombinaciji, logično bi bilo da njegovu ulogu preuzme srednji sin, Kim Jong Chul. Ipak, to se nije dogodilo. Nije točno poznato zašto ga je zamijenio mlađi brat, ali Kenji Fujimoto, osobni sushi chef Kim Jong Ila u svojim je memoarima napisao da je sjevernokorejski vođa mislio da je Kim Jong Chul "preženstven i prenježan".

"Stariji brat, Jong Chul, imao je toplo srce djevojčice", napisao je Fujimoto.

Što to točno znači svatko si može protumačiti kako mu je volja. Vjerojatno interes za britanskim rockom i baladama i nošenje kožnih jakni imaju neke veze s tim, ali sigurno nije samo to u pitanju. Prema knjizi Hyung Gu Lynna "Bipolarne naredbe: Dvije Koreje od 1989." Kim Jong Chul napisao je pjesmu kad je kao dijete išao u internat u Švicarskoj u kojoj je pisao da u njegovom idealnom svijetu nema oružja ni atomskih bombi i da su ljudi u njemu slobodni (doduše, u istom se tekstu napominje i da je strašno želio upoznati Jean-Claudea van Dammea).

Prema Fujimotu Kim Jong Un bio je oštriji i čvršći od svojeg starijeg brata. "Mlađi princ, Jong Un, bio je dječak unutarnje snage", napisao je, prenosi Washington Post.

Doduše, Kim Jong Un, baš kao i njegov brat, možda ima nježniju stranu - već je svijetu otkrio svoju ljubav prema košarci i Disneyju. I dok njemu uspijeva svoje ljubavi dovući k sebi u Sjevernu Koreju, Kim Jong Chul nije bio iste sreće - prema Wikileaksu 2007. godine Sjeverna Koreja tražila je Claptona bi li on nastupao u njihovoj zemlji. Bili su odbijeni.

Pročitajte više