Stručnjaci otkrili (drugo) rješenje "matematičkog zadatka koji je zaludio čitav svijet"

Foto: Press

ZADATAK koji je obišao, i zbunio, dobar dio svijeta, je, čini se, dobio potvrdu stručnjaka o tome koje je njegovo rješenje, točnije dva. Podsjetimo, u zadatku je trebalo "pogoditi" točan datum kada je rođena stanovita Cheryl, koja je svojim prijateljima Albertu i Bernardu otkrila samo neke dane i mjesece među kojima se krio točan odgovor.

Iako su mnogi došli do točnog datuma kada je Cheryl rođena, a radi se o 16. danu mjeseca srpnja, matematički su stručnjaci otkrili da postoji još jedno rješenje, a to je, tvrde, 17. kolovoza.

Cheryl je, dakle, Albertu otkrila mjesec u kojem je rođena, a Bernardu dan rođenja. Albert je rekao da on ne zna kad je njen rođendan, ali da zna da ne zna ni Bernard. Bernard je rekao da prije nije znao kad je njen rođendan, ali da sada zna, na što je Albert rekao da onda i on zna točan datum kada je Cheryl rođena.

Znanstvenici navode da su moguća dva rješenja jer sve ovisi o tome kako se interpretiraju njihove izjave, što može potpuno promijeniti stvar i dovesti i do drugog mogućeg rješenja, a to je 17. kolovoza. BBC je objavio video s detaljnim objašnjenjem.

Pročitajte više