Upoznajte Lajku, prvog psa "zaposlenog" u Hrvatskom Crvenom križu

Foto: S.R.

DAVNE 1957. među zvijezde je, u Sputnjiku, odletjela Lajka, a 58 godina kasnije i njena je mala imenjakinja iz Hrvatske započela svoj neobičan put, preko trnja do zvijezda. To malo, napušteno štene, koje su prije dva mjeseca udomili djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Sisak, svojim pogledom i ljubavlju osvaja svakoga tko ga susretne te je postalo je prvi pas "zaposlen" u Crvenom križu.

"U svibnju smo na Facebooku pročitali objavu jedne udruge za zaštitu životinja čiji su volonteri molili za pomoć malom, napuštenom štenetu koje je lutalo na punilištu cisterni, u blizini sisačkog naselja Crnac. Uz velik promet cisterni šanse da malo štene na toj zaobilaznici preživi bile su gotovo nikakve. Tog je dana uz to padala i strašno jaka kiša te smo kolega iz službe za psihosocijalnu pomoć Gradskog društva Crvenog križa Sisak i ja, odmah odlučili otići na lice mjesta kako bismo spasili psića. Do kože pokislo i promrzlo štene privremeno smo sklonili u naše prostorije, osušili ga i nahranili", priča za Index Igor Čičak, ravnatelj GDCK Sisak.

Malo, ničije, bezimeno štene, dobilo je ime Lajka. Nakon samo par dana, svojom bezuvjetnom ljubavlju, dobrotom te pogledom punim zahvalnosti i inteligencijom, Lajka je osvojila srca svih zaposlenih, ali i unijela ogromnu radost u živote korisnika usluga Hrvatskog Crvenog križa. Ravnatelj Igor Čičak i njegovi suradnici potom su došli na sjajnu ideju – Lajku će zadržati i "prekvalificirati" te će od napuštenog psića postati službeni terapeutski pas koji će pomagati ljudima.

Svojom hvale vrijednom idejom da Lajki, a nakon nje i još nekolicini napuštenih pasa, pruže šansu za novi i bolji život, djelatnici Crvenog križa Sisak probili su led te je GDCK Sisak postalo prvo društvo Crvenog križa u Hrvatskoj koje je u svoje redove primilo i pse. Osim što će, kroz projekt koji su pokrenuli, spasiti život mnogim psima, ujedno će uvelike uljepšati i život korisnicima usluga Crvenog križa.

"Poznavajući problem udomljavanja i velikog broja pasa koji čekaju svoj novi dom, a i u okviru našeg iskustva s psihosocijalnom podrškom, odlučili smo zadržati Lajku te pokrenuti pilot-projekt treninga terapeutskih pasa za psihosocijalnu podršku. Psi koje bismo trenirali za psihosocijalnu pomoć koristili bi u radu sa starim i nemoćnim osobama, braniteljima i ostalim ranjivim skupinama ljudi, prema iskazanom interesu. Iako se u Hrvatskoj niti jedno društvo Crvenog križa za sada ne bavi psima, ovakav je program dobro poznat i razvijen u nekim podružnicama Američkog Crvenog križa, te ćemo se u našem pilot-projektu oslanjati na njihova iskustva", kaže ambiciozni ravnatelj velikog srca, Igor Čičak.

Malena Lajka, prema procjenama sada ima oko četiri mjeseca, te svakoga jutra dolazi na svoje radno mjesto u prostorije Crvenog križa u Sisku, a s posla odlazi u 16 sati, s jednim od djelatnika koji ju je primio na smještaj u svom domu.

"Trenutno je na socijalizaciji, a kada napuni šest mjeseci, počet će s prvim modulom treninga s certificiranom trenericom za pse. Na osnovi rezultata koje skupimo u ovom projektu u radu s našom Lajkom, namjeravamo proširiti projekt treninga pasa za psihosocijalnu pomoć u koji ćemo uključiti isključivo napuštene pse te s njima prolaziti program obuke", kaže ravnatelj Čičak.

Za humani projekt koji je pokrenuo sa svojim kolegama iz sisačkog Crvenog križa, interes su kaže, već pokazala i ostala društva Crvenog križa, poput Zaboka i Bujštine, a sve će se koordinirati u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem kao krovnom organizacijom. Nadamo se da će ovaj humani projekt iz Siska dati sjajne rezultate te da će biti uzor za slične ideje, a maloj Lajki i njenoj ekipi s posla želimo mnogo sretnih radnih sati, ali i dobre zabave. 

Pročitajte više