Zašto muške mogu, a ženske ne: Pogledajte kako se žene bore za "legalizaciju" bradavica

Foto: Instagram

ŽENE kojima je dojadilo to što Instagram uklanja njihove fotografije u toplesu smislile su zanimljiv način borbe protiv cenzure. S obzirom na to da ta društvena mreža nema problema s muškim bradavicama, žene su svoje bradavice počele pokrivati muškima.

Do te je ideje došla umjetnica Micol Hebron, koja je fotografiju na kojoj to sugerira ženama objavila prošlog lipnja. Bio je to njen protest protiv pravila Facebooka i Instagrama koja zabranjuju objavljivanje fotografija na kojima se vidi bradavica.

Hebron je bila frustrirana načinom na koji su se ženske bradavice hiperseksualizirale, dok su muške bradavice bile potpuno dopuštene.

Otada je njena fotografija postala viralna, a žene su počele "uređivati" svoje fotografije tako što su svoje bradavice prekrivale muškima.

Dear Instagram, Here, I fixed it:

Posted by Micol Hebron on 4. kolovoz 2014

Ovo je posljednji u nizu protesta protiv pravila društvenih mreža. Protiv njih je prosvjedovala i ukrajinska feministička skupina Femen, naravno u toplesu.

Pokret "Free The Nipple" potiče žene da budu u toplesu, kako bi se ženske grudi deseksualizirale. Pobornice pokreta su pjevačica Miley Cyrus i glumica Rumer Willis.

Instagram i dalje poručuje da "trenutno golotinja nije dopuštena na toj mreži".

"To uključuje fotografije, videa i neke digitalno stvorene sadržaje koji prikazuju spolni odnos, genitalije i krupne kadrove gole stražnjice. Uključuje i neke fotografije ženskih bradavica, no fotografije ožiljaka nakon mastektomije i žena koje doje su dopuštene", pojasnili su iz Instagrama.

"Ne dopuštamo neke fotografije ženskih grudi na kojima se vide bradavice, ali dopuštamo fotografije žena koje doje ili fotografije ožiljaka nakon mastektomije", stoji u Facebookovim pravilima.

Dok se pravila društvenih mreža ne promijene, žene će svoje bradavice morati skrivati muškima. Jer očito Facebook i Instagram s tim nemaju problema. 

Pročitajte više