Abramovič najbogatiji Rus

VLASNIK nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič u protekloj je godini zaradio 2,2 milijarde američkih dolara i sada je "težak" 14,7 milijardi, čime je postao najbogatiji Rus, prema godišnjem popisu 100 najbogatijih Rusa časopisa Forbes.

Popis za 2005., koji će biti objavljen u ruskom izdanju časopisa u petak, prvi je otkako je moskovski urednik lista Paul Klebnikov ubijen u blizini svojeg ureda u srpnju 2004. godine.

Mnogi vjeruju da je ubijen zbog svojih istraga o vodećim ruskim poslovnim ljudima, uključujući rad na "popisu najbogatijih". Policija je za njegovo ubojstvo uhitila troje Čečena.

Osim nogometnog kluba, 38-godišnji Abramovič nadzire također rusku naftnu kompaniju Sibneft i guverner je Šukotke.

Abramovič uživa povjerenje Kremlja, za razliku od dosadašnjeg najbogatijeg Rusa, svrgnutog naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog.

Njegovo bogatstvo od 15,2 milijardi dolara, koliko je iznosilo 2004., smanjilo se na dvije milijarde, što je posljedica golemog poreznog računa od 27,5 milijardi dolara koji je srušio Yukos, tvrtku koju je osnovao. Trenutačno mu se sudi zbog prijevare i utaje poreza, što se smatra kaznom Kremlja za njegove političke ambicije.

Pročitajte više