Amerika bruji o Isis Tsunami, prvoj transrodnoj zvijezdi Top modela

IAKO još nije počela, nova sezona američke verzije Top modela već plijeni pozornost, i to zahvaljujući prvoj transrodnoj sudionici. 22-godišnja Isis Tsunami izborila je svoje mjesto u prvih četrnaest i 3. rujna kreće u borbu za glasove. Ovaj potez Tyre Banks, producentice i voditeljice showa, te televizijske kuće CW, smatra se pionirskim jer će telefonski ispitati koliko se javnost senzibilizirala po pitanju jedne od najosjetljivijih tema kad su u pitanju seksualne manjine.

"Moje karte su se jednostavno posložile drugačije. Rođena sam kao žena zarobljena u tijelu muškarca", tako Isis objašnjava činjenicu da je operirala spol. Prije ulaska u završnicu Top modela radila je na recepciji hotela, a ulazak u iznimno popularni televizijski projekt objašnjava riječima: "Želja mi je pomagati ljudima, ali isto tako želim ostvariti svoje snove".

Njezin dolazak do finala već je izazvao pozitivne reakcije kad su u pitanju udruge seksualnih manjina. Najpoznatija od njih, GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation), poručila je: "Ovo je sjajna prilika za zajednicu koja je na televiziji izuzetno malo zastupljena. Zahvaljujemo Tyri Banks i televizijskoj kući CW što su omogućili da i transrodne osobe postanu vidljive, to je povijesna stvar".

Isis Tsunami zasad na svojoj koži nije osjetila američke homofobe, ali zlobnici kažu da je u finale "stavljena zbog kontroverze, znači, zbog gledanosti". Ipak, američkom Top modelu, koji uskoro ulazi u jedanaestu sezonu, ne trebaju trikovi, jer taj reality show u SAD-u ima gotovo kultni status. Tyra Banks, bivši supermodel, zbog njega je dobila i vlastiti show te postala jednom od najutjecajnijih žena u američkom televizijskom eteru.

Pobjednica jedanaeste sezone dobit će jednogodišnji ugovor s modnom agencijom Elite Model Management, sto tisuća dolara vrijedan ugovor s kozmetičkom kućom te editorijal na šest stranica u časopisu Seventeen.

M.A.
Foto: CWTV

Pročitajte više