Antisemitizam Mela Gibsona?

"PASSION OF THE CHRIST" Mela Gibsona, izaziva kontroverze i prije prikazivanja, kako u SAD-u, tako i u Hrvatskoj.

Židovski čelnici izražavaju strah da bi film mogao potaknuti anti-semitizam, dok su katolici zabrinuti zbog Gibsonovog obraćanja fundamentalistima unutar Katoličke crkve.

USA Today objavljuje kako je Gibson u ovaj projekt uložio vlastitih 30 milijuna dolara, a neki procjenjuju kako bi ovaj film mogao značiti kraj za Gibsona.

Većina poznavatelja prilika u Hollywoodu, prenosi VOA, očekuje da će film zabilježiti gubitke, da direktori velikih studija više neće odgovarati na Gibsonove pozive, a da će ga publika odbaciti kao vjerskog fanatika koji više neće moći biti uvjerljiv u sekularnim glumačkim ulogama.

Drugi pak vjeruju da bi Gibsonov film već prvog vikenda prikazivanja mogao zaraditi 30 milijuna dolara, te da su Gibsonovi suradnici sami pokrenuli kontroverze kako bi filmu napravili besplatnu reklamu.

Prošle godine objavljen je intervju s Gibsonovim ocem, a saznalo se i da Gibsonovi pripadaju ultra-konzervativnoj sekti koja se odcjepila od Vatikana.

Otac Mel Gibsona nazvao je Papu izdajnikom, lupežom i marionetom komunista i mason, a Vatikan leglom bandita, a u svojim drugim izjavama dovodi u pitanje Holokaust.

Iako je Mel Gibson pokušao uvjeriti javnost da on ne dijeli stavove svog oca, međutim kako i on pripada istoj crkvi, malo tko mu vjeruje.

Velika rasprava povela se i na Index.hr Forumu.

"Je li gibson antisemit? Vjerojatno jest. Znam da je kršćanski fundamentalist, a većina njih su antisemiti. Je li film antisemitski? Vjerojatno jest. On je navodno snimljen s namjerom da vjerno prati evanđelja, a evanđelja su pisana s namjerom da budu probavljiva Rimljanima i stoga u njima ima maliciozno antižidovskih dijelova." - piše jedan od diskutanata.

Pročitajte više