Žestoko napali fotografa zbog odluke: Biste li vi spasili divlju životinju na rubu smrti?

Foto: Instagram

SVAKI dan svjedočimo fotografijama, dokumentarcima o prirodi i fotografima koji spašavaju životinje diljem svijeta. Međutim, to neminovno dovodi do pitanja - bi li ljudi trebali intervenirati u prirodu i spašavati divlje životinje?

Fotograf National Geographica i morski biolog Paul Nicklen s tom se dilemom sreo nebrojeno puta. Prošli tjedan sa svoja dva asistenta provodio je ekološku studiju u Vancouveru kad su spazili bjeloglavog orla na rubu smrti. Naime, pticu su napali drugi orlovi, pala je u vodu i ubrzo bi izgubila život. Ekipa je bila pred dilemom - valjalo je odlučiti hoće li intervenirati ili ne.

Pticu su spasili, ali naišli su na podijeljene reakcije. Dok jednu smatraju kako je ekipa imala moralnu obavezu spasiti životinju, drugi tvrde kako je intervencija pogrešna te kako narušava prirodnu selekciju.

"Sad će taj orao imati mlade i umjesto jednog mrtvog orla bit će ih mnogo više", napisao je jedan korisnik Twittera i dodatno rasplamsao raspravu o prirodnoj selekciji.

"Imam praktičan pogled kad je u pitanju prirodni ritam života. Ako je grabežljivac upleten u situaciju, bez obzira koliko je mučno tome svjedočiti, najbolje je ne uplitati se. Čak i kad gledate polarnog medvjeda koji jede mladunče", rekao je Nicklen.

"U fotografiji, kao i u životu, nije dobra ideja intervenirati u prirodu. Dobrobit životinja i njihov ekosustav ipak moraju biti na prvom mjestu", nastavlja fotograf. Iako svaku takvu situaciju u kojoj se pronađe dobro odvagne, navodi kako je odluka da spasi orla bila instinktivna i emotivna.

"Nisam vidio nikakvu prijetnju ekosustavu pustim li pticu da se utopi ili ne", zaključio je. Za njega takve situacije vrlo su česte, a što biste vi napravili da se nađete u sličnoj situaciji?

 

Pročitajte više