Bush u Iraku popularniji od Saddama Husseina

DOK SVRGNUTI irački diktator Saddam Hussein svoj 67. rođendan provodi u zatvoru, američka tvrtka za istraživanje javnog mnijenja otkrila je da je čak i američki predsjednik Georg W. Bush bliži srcima Iračana od njihova bivšeg lidera.

Samo devet posto od 3.444 ispitanih Iračana izjavilo je da ima dobro mišljenje o Saddamu. Bush je izvukao simpatije 24 posto ispitanih, dok američki civilni upravitelj Iraka Paul Bremer stoji još bolje - dobro mišljenje o njemu izreklo je čak 31 posto ispitanika.

Britanski premijer Tony Blair na ljestvici popularnosti dobio je 17 posto glasova, a francuski predsjednik Jackues Chirac 16 posto.

Saddama su prošle godine uhitile američke snage, koje su ga pronašle kako se skriva u rupi u zemlji. Tijekom tri desetljeća njegove vladavine rođendan mu se, poput praznika slavio u cijelom Iraku.

Istraživanje je provedeno od 22. ožujka do 9. travnja, tijekom jednog od najnasilnijih razdoblja od invazije savezničkih snaga na Irak.

U istraživanju je čak 71 posto ispitanih reklo da na strane trupe gledaju kao na okupacijske snage, dok je tek 19 posto reklo da ih smatra oslobodiocima.

Pročitajte više