Christiane Amanpour: U Sarajevu sam naučila kako reći tko je bio agresor

Foto: Obala Art Centar, Romano Kuduzović

29. Sarajevo Film Festival otvoren je vrlo emotivno, filmom Poljubite budućnost, koji su producirali Matt Damon i Ben Affleck.

Poljubite budućnost govori o tome kako je novinar Bill Carter uspio doći do Bone Voxa te napraviti intervju s njim u ratu, kada je i dobio obećanje da će U2 održati koncert u Sarajevu. Taj se koncert dogodio 1997. godine u sklopu turneje PopMart i dandanas koncert Sarajlijama predstavlja personifikaciju kraja rata i početka slobode. 

U filmu govore novinarka CNN-a Christiane Amanpour, Bono Vox i ostali članovi benda U2 te Bill Clinton uz podršku Sarajlija koji su obilježili kulturno-umjetničku scenu pod opsadom (Enes Zlatar Bure, Boriš Šiber, Vesna Andree Zaimović i Senad Zaimović, Đino Banana, Asja Dupanović…). Film je, kako nam javljaju suradnici koji su ga pogledali na SFF-u, izvrsno produciran i u njemu su autentične ratne snimke. 

Amanpour je rekla da je u Sarajevu kao mlada novinarka morala naučiti kako ispričati priču o tome da to nije bio tek građanski rat i kazati tko su bili žrtve, a tko agresori. "Morala sam biti iskrena jer je međunarodna zajednice željela izjednačiti stvari i biti 'neutralna'", kazala je novinarka koja se tijekom izvještavanja iz Sarajeva suočavala s optužbama da je navodno izgubila neutralnost.

U BiH se prvi put izravno suočila s fenomenom lažnih vijesti

Dodala je kako se upravo u BiH prvi put izravno suočila s fenomenom lažnih vijesti, odnosno propagande koja je tada dolazila sa srpske strane, a to isto sada rade Rusi pokušavajući nametnuti lažni narativ o ratu koji vode protiv Ukrajine.

"Laži su teže oružje od puke propagande. To je ratno oružje", istaknula je Amanpour.

Redatelj Čičin Šain kazao je da je za njega dolazak u Sarajevo i predstavljanje filma o tom gradu bio izrazito emotivni doživljaj, posebice nakon reakcija publike na film Poljubite budućnost. Smatra to dokazom da umjetnost, pa tako i film, nije izgubila utjecaj na ljude.

"Vjerujem da umjetnost jest i ostaje moćno oružje promjene", kazao je Čičin Šain. Vjeruje isto tako da će njegov film o opsadi Sarajeva biti prikazan i u Srbiji, tim prije što on nije kritika srpskog naroda, nego političara koji je bio nacionalist - Slobodana Miloševića. "Čekam poziv iz Srbije", kazao je Čičin Šain.

Pročitajte više