Crkva protiv Hollywooda: Vatikan zabranio pristup Danu Brownu

VATIKAN je zabranio snimanje filma "Anđeli i demoni" u svojim prostorima, jednako kao i u bilo kojoj crkvenoj građevinu u Rimu. Glasnogovornik Vatikana iznio je šturo priopćenje za medije u kojem, između ostalog, stoji "kako Vatikan takve zahtjeve inače voli razmotriti, ali da se u ovom slučaju, s obzirom na to po čijoj knjizi je napisan scenarij, čitanjem istog nisu zamarali". Vatikan je na taj način budućem filmskom hitu (sudeći prema broju obožavatelja koji lik i djelo Dana Browna štuju diljem svijeta) dao odbijenicu po kratkom postupku, i još jednom (vjerskom) svijetu prenio jasnu poruku - nema veze što smo konzervativni, možemo što hoćemo, pa mi smo Vatikan!

"Da Vincijev kod" bacio je ljagu na Crkvu i njeno stado!

Biskup Velasio De Paolis, čovjek koji sjedi u fotelji vatikanskog povjerenika za vanjske poslove objasnio je kako je Dan Brown svojim djelima uzburkao duhove i pokušao uvjeriti "stado" kako vjera počinja na lažima Crkve, nakon čega je Vatikan imao pune ruke posla kako bi povratio "staru slavu", te ni pod kojim okolnostima neće dopustiti da se takav "cirkus" ponovi. Film se bavi teorijama zavjere u Vatikanu tijekom konklave za izbor novoga Pape, a radnja je većinom smještena u Rimu. Producenti filma željeli su snimati u dvjema rimskim crkvama - Santa Maria del Popolo i Santa Maria della Vittoria, gdje se odigravaju neki od ključnih prizora, uključujući i mučna ubojstva, međutim - to neće biti moguće.

Nismo pročitali scenarij, ime Dana Browna govori samo za sebe!

Glasnogovornik Vatikana, Otac Marco Fibbi novinarima je obrazložio odluku: "Često dopuštamo da se u našim crkvama snimaju filmovi koji su u skladu s vjerskim osjećajima, ali ne i kad film slijedi neku fantaziju koja šteti takvim osjećajima. U ovom slučaju, ime Dana Browna govori dovoljno samo za sebe". Vatikan se često "žalio" na prvi film snimljen prema Brownovom scenariju, "Da Vincijev kod", u kojem naslovnu ulogu, onu profesora s Harvarda, Roberta Landgona, tumači oskarovac Tom Hanks.

Radnja "Anđela i demona", koja je napisana i objavljena prije "Da Vincijeva koda", za okosnicu uzima "grešnu elitu" poznatu pod nazivom "The Illuminati", koja pokušava preuzeti nadzor nad Vatikanom neposredno nakon smrti jednog od Papi, dok traju Konklave - vrijeme kada se bira novi Papa. Glavne scene filma trebale bi biti snimljene u Vatikanu i dvije crkve van vatikanskih zidina, a trebale bi sadržavati scene mučkih ubojstava dvaju kardinala. vatikan holivudsku ekipu nije mogao spriječiti da snimaju scene na javnim površinama, tako da će one ipak biti manje ili više autentičnih lokacija, ali kad se o unutrašnjosti crkvenih građevina radi poruka Vatikana kratka je i jasna - odbijenica!

V.V.
Foto: The Times

Pročitajte više