EBU o diskvalificiranom Nizozemcu: Slučaj će uskoro biti predan tužitelju

Foto: EPA

Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je ažuriranu izjavu u vezi s diskvalifikacijom predstavnika Nizozemske Joosta Kleina iz velikog finala Eurosonga 2024.

U priopćenju navode da će slučaj uskoro biti predan tužitelju po ubrzanom postupku.

"Nizozemski umjetnik Joost Klein diskvalificiran je iz velikog finala ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije nakon prijetnji članici produkcijske ekipe. Švedska policija istražila je slučaj te će uskoro po ubrzanom postupku biti predan tužitelju.

Joostovo ponašanje jasno je kršilo pravila natjecanja, koja su osmišljena kako bi se omogućilo sigurno radno okruženje za sve članove osoblja i zaštitila produkcija. Ne prejudiciramo pravni proces, ali s obzirom na okolnosti događaja i činjenicu da će policijski slučaj uskoro biti predan tužitelju, ne bi bilo primjereno da je Joost sudjelovao u velikom finalu", kažu iz EBU-a.

EBU: Ne toleriramo neprimjereno ponašanje

"Odluku o njegovom isključenju podržalo je upravno tijelo članova natjecanja – Referentna grupa za Pjesmu Eurovizije – a jednoglasno ju je podržao Izvršni odbor EBU-a nakon temeljite interne istrage", dodaju.

Također napominju da se po internetu pišu neistine.

"Verzije događaja objavljene po komentarima i na društvenim mrežama ne odgovaraju izjavama koje su s nama i švedskom policijom podijelili djelatnici i svjedoci. Međutim, stvar je sada predmet pravnog postupka i nažalost u ovoj fazi ne možemo ništa više dodati.

Imamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na svojim događajima i uvijek ćemo poduzeti potrebne radnje za rješavanje prijetnji osoblju – bez obzira od koga dolaze", kažu iz EBU-a.

Priznao je?

Podsjetimo, prema pisanju švedskog tabloida Aftonbladeta, Nizozemac je priznao da je šakom krenuo na fotografkinju. Objasnio je da je bio pod velikim stresom zbog svih fotografa te ih je zamolio da prestanu snimati. Kada ga nisu poslušali, naljutio se i podigao šaku te nasrnuo na fotografkinju. Ipak, nije ju udario.

Prema riječima ljudi koji su bili u backstageu, Joost Klein se ispričavao i ponavljao: "Žao mi je, žao mi je." Međutim, nejasno je je li ta isprika bila upućena i fotografkinji. Nakon incidenta Nizozemac je diskvalificiran iz natjecanja.

Raniji medijski napisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu Izraela i Hamasa. Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

Pročitajte više