Evo gdje će se moći pogledati hrvatski film koji je dobio Zlatnu palmu u Cannesu

Screenshot: YouTube

FILM Čovjek koji nije mogao šutjeti, redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film na Filmskom festivalu u Cannesu. To je prvi hrvatski film koji je osvojio tu prestižnu nagradu.

Na festivalu u Cannesu film je premijerno prikazan, a uskoro će ga svi koji žele moći pogledati i u Hrvatskoj. 

Objavljen je program Festivala mediteranskog filma Split (FMFS). Na njemu će Čovjek koji nije mogao šutjeti imati hrvatsku premijeru, i to 18. lipnja u Ljetnom kinu Bačvice.

 

Tijekom 17. FMFS-a na četiri lokacije u šest programa prikazat će se preko 100 filmova.

Povijesni uspjeh za hrvatsku kinematografiju

Film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu uopće prikazao u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji za Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film (Short Film Competition). Prije njega, jedini je u konkurenciji bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. Film je pobijedio u konkurenciji više od 4200 prijava. 

"Publika u Cannesu je izuzetno navijačka i jako podržava filmove, tako da je svaka projekcija ovdje dobro prihvaćena i uvijek je dobra atmosfera. Kada imate film u bilo kojem od tri programa u Cannesu, možete biti jako ponosni, a činjenica da je ovaj film u službenoj konkurenciji veliki je uspjeh jer konkurira za vjerojatno najvažniju filmsku nagradu na svijetu, Zlatnu palmu. Jako smo sretni i stvarno mislim da ovaj film to zaslužuje i veselimo se što smo u tako dobrom društvu", izjavio je producent Danijel Pek prije dobivanja nagrade.

O čemu se radi u filmu?

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, zasnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

>> Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

Pročitajte više