Evo kolika treba biti razlika u godinama između vas i partnera da bi vam veza uspjela

Foto: Guliver Image/Getty Images

TRINAEST godina duga studija pokazala je da su bračni parovi s većom razlikom u godinama manje zadovoljni u braku.

U istraživanju su korišteni podaci o tisućama australskih domaćinstava, a pokazalo se da su parovi s manjom razlikom u godinama usklađeniji prilikom donošenja važnih odluka poput onih hoće li imati djecu i kako će trošiti novac. Zbog toga su dugoročno kompatibilniji. Osim toga, takvi su parovi bili spremni zajedno prebroditi krize koje ih snađu, poput onih novčanih.

S druge strane, od svih ispitanih najzadovoljniji svojim životom bili su stariji muškarci oženjeni mlađim ženama. Logično, zar ne? Suautorica studije Terra McKinnish rekla je da je rezultati nisu iznenadili. Međutim, mlađi muškarci oženjeni starijim ženama bili u najmanje zadovoljni bračnim životom.

"Ako postoji velika razlika u godinama postoji rizik da ćete željeti različite stvari u životu. Jedno će željeti putovati, dok je drugo to već radilo pa sad želi mit. Razine zrelosti mogu varirati drastično, dok su rasprave o ljubomori i novcu stalne", ističe bračni savjetnik James Preece.

Važna je ravnoteža, a brak može opstati samo ako su oboje spremni na kompromis i učenje jedno od drugog.

Ono što je iznenadilo znanstvenike jest to što su se mlađe žene udane za starije muškarce osjećale nezadovoljno, dok su one starije s mlađim muževima bile zadovoljnije. Dakle, i muškarci i žene vole mlađe partnere, iako su najuspješniji oni brakovi sa što manjom razlikom u godinama.

Studija je započela 2001. godine, a razinu zadovoljstva istraživači su mjerili svake godine. 

Pročitajte više