Goran Bregović: Moje kćeri slave i Uskrs i Bajram, osim srednje - ona je budist

Foto: Guliver Image/Getty Images

JEDAN od najpoznatijih glazbenika regije Goran Bregović potječe iz Sarajeva, živi u Parizu, a voli i Zagreb, i Beograd, i Split i Slavoniju odakle mu je otac. Kako kaže, slavi sve blagdane koji se slave u zemljama koje su nekad bile jedna država. Otac mu je bio Hrvat, majka Srpkinja, a supruga mu je muslimanka.

"Moj otac i mati su bili komunisti, tako da se u mom domu nisu slavili vjerski praznici, ali iznad mene je živio pravoslavni pop, tako da sam uvijek imao jaja za Uskrs. A istovremeno sam bio u takvom susjedstvu da sam za Bajram uvijek slao susjedima kurban, to je meso od ovna koji se kolje za Bajram. Tako da sam tog dana i dobivao kurban. Bez obzira na to što sam bio u jednoj takvoj kući, Bog mi je redovito slao signale", ispričao je za Blic.

Na sličan način danas odrastaju njegove kćeri.

"Moja djeca kada su bila mala su u vrijeme Bajrama bila muslimani jer su se tada dobivali pokloni, a za vrijeme Božića i Uskrsa su bili kršćani jer su i tada poklone dobivali. Sada više ne znam što slave. Mislim da je samo srednja, koja je sada u pubertetu - budist. To mi, naravno, ne smeta. Moja djeca će biti Francuzi, mada vole dolaziti u naše krajeve i imaju prijateljice ovdje. A za suprugu i mene je kasno, nas dvoje ćemo uvijek biti naši. Liječeni naši. Teško je u životu od toga se izliječiti", rekao je i dodao:

"Trebate djeci omogućiti da imaju slobodu izbora, kada biraju da budu svjesni što biraju. Ostavljam im slobodu hoće li biti religiozne ili ne".

Sebe je uvijek deklarirao kao Jugoslavena, a kako kaže, kad se zemlja rasturi, shvatite da domovina nije geografska nego politička.

"To je prostor u kojem vaša duša stanuje. Ja trenutno nemam problema što moram da pokazujem putovnicu lijevo-desno. Jedino što mi je nezamislivo je da u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu spavam u hotelu, pa svuda imam kuću", rekao je. 

Pročitajte više