Grill koji miriše na Slavoniju

Foto: Press

NE KAŽE se bez razloga da su Slavonci veliki ljubitelji mesa. Glavni sastojak većine njihovih specijaliteta upravo je meso, a njihov omiljeni način pripreme, definitivno je grill. Znamo da svaki pravi grill majstor ima svoje dobro čuvane tajne, ali neke su ipak podijelili s nama, pa evo nekoliko koraka koji se u Slavoniji, kad je o pripremi mesa na grillu riječ, ne preskaču. Za početak su nas poslali u Plodine jer je svježe, pristupačno i, kako kažu, nema što nema što im je potrebno za pripremu mesnih delicija.

Sad kad sve imate, ovo su koraci:

  • Meso je važno dobro oprati, a još važnije dobro osušiti pamučnom krpom ili papirnatim ručnicima.
  • Nakon toga, korak koji se nikako ne preskače je, pac. Svatko ima svoj ukus, ali ovo je baza s kojom nećete pogriješiti i koja će i sama po sebi biti dovoljna.  Pomiješajte sol, mljeveni papar i grančice peršina, stavite meso u plastičnu posudu s poklopcem te stavite u frižider na 24 sata. Nakon pet do šest sati okrenite meso kako se gornja polovica ne bi osušila. Dva do tri sata prije pripreme, izvadite meso kako bi postiglo sobnu temperaturu.
  • Nakon što pripremite žar, rešetku na koju ćete položiti meso dobro namažite domaćim špekom. Osim što se meso neće lijepiti, od samog mirisa će vam rasti zazubice, a meso će na kraju dobiti poseban šmek.
  • Koristite pravi pribor za roštilj, nikako kuhinjsku vilicu. Ako ćete bosti meso kako biste provjerili je li meso pečeno, cijeli sok će ih njega iscuriti, a meso će presušiti.
  • Ako želite dobiti posebnu koricu, namažite meso tankim slojem svinjske masti. Nećete požaliti! Iskoristite ju i za najjednostavniji i najukusniji prilog. Domaći kruh stavite na grill, premažite ga tankim slojem svinjske masti i pospite ju mljevenom crvenom paprikom.
  • Meso je gotovo. Gozba može početi, ali prije svega, aperitiv. Rakija!  Uzdravlje! I ne zaboravite da je rakija i sjajan digestiv… Ipak je ovo grill na slavonski način.

 

Pročitajte više