"Hedon vita" za istinske hedoniste

U AMBIJENTU posrnulih i oronulih spocijalističkih tvornica, nekadašnje "Gorice" i "Badela", kao oaza usred sivila, smjestila se prekrasno uređena, živopisno obojana i odlično opremljena vinoteka "Hedon Vita" u Šubićevoj 55 u Zagrebu.

Kao što samo ime svjedoči, posjetiteljima je zajamčeno uživanje, kako u vrhunskim vinima iz cijelog svijeta, tako i biranim specijalitetima, jer vlasnica vinoteke, gospođa Marta Papiga, priznata je i nagrađivana sommelierka, koja će posjetiteljima ovog šarmantnog mjesta ponuditi prave sastojke za spektakularno sljubljivanje jela i pila.

Možda će to biti ledeni pjenušac i jagode, koje smo konzumirali prilikom predstavljanja ove vinoteke u sklopu koje je delikatesa, možda neke druge kombinacije vina i sira, cigara i konjaka, ili čokolada.

Nema dvojbe da je gospđa Papiga prava osoba na pravom mjestu, jer ona je službeno najbolja hrvatska sommelierka sa dugogodišnjim iskustvom u Americi, gdje se školovala i radila na postizanju najviših standarda.

Provela nas je kroz svoju vinoteku, u kojoj se u prvoj prostoriji nalazi vinoteka sa izborom vina od Španjolske do Čilea u dijelu kojim dominira veliki bar od bačvinog pruća. Nasred prostorije je stol sa hedonističkim biblijama "Decanter" i "Wine Spectator", tako da se posjetitelji stignu educirati.

Prostorija sa delikatesama i sommelierska učionica, čija vrata je gospođa Papiga slikovito uredila kao mozaik koji svjedoči o nastanku vina, ravnopravni su dijelovi vinoteke, kao i prva prostorija u koju će oduševljeni posjetitelj ući.

Posebnu pažnju plijene detalji koji krase prostorije "Hedon Vite", jer osim što je hvalevrijedna činjenica da netko uređenju prostora posveti godinu dana, pogotovo u ne baš glamuroznom okolišu kao što je ovaj, efektno djeluju murali koji prikazuju "svijet u boci", ili "vinsku revoluciju", kao i antikne komode iznikle iz zidova, koje je naslikala maštovita vlasnica.

Z.A.
Foto: D.P.

Pročitajte više