Hrvatski filmovi i filmaši sudjeluju na festivalu u Cannesu

Foto: Goran Stanzl/Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski filmaši sudjeluju na 77. Filmskom festivalu u Cannesu koji se otvara u utorak. Već u srijedu svjetsku premijeru ima manjinska koprodukcija Kad svane dan Rúnara Rúnarssona, a u petak kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića.

Tek drugi hrvatskim film od osamostaljenja u natjecateljskom programu

Film Nebojše Slijepčevića tek je drugi hrvatski film od osamostaljenja koji se na festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu, odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova, izvijestio je HAVC. Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića 2009. 

Nebojša Slijepčević

Radnja prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar kojega zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga, pronalaze muslimanske putnike i ubijaju ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome svjedoči oko 500 putnika, no suprotstavlja se samo jedan, umirovljeni časnik Tomo Buzov.

Scenarij, osnovan na istinitom događaju, napisao je sam redatelj, a glume Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

Producent je Antitalent, a koproducenti Contrast Films (Bugarska) i Noëlle Lévénez (Francuska), a film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U kratkometražnoj konkurenciji je 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić čiji je dugometražni igrani film Lost Country bio realiziran u koprodukciji s Hrvatskom i prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike.

Dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan u srijedu otvara natjecateljski program Izvjestan pogled. Film je realiziran u koprodukciji s MP Filmskom produkcijom, uz potporu HAVC-a.

To je priča o Uni, mladoj studentici umjetnosti, koja od jednog zalaska sunca do drugog, susreće ljubavi, prijateljstvo, tugu i ljepotu. 

Hrvatski filmaši sudjeluju i u industrijskim programima

Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 37 europskih zemalja, svake godine odabire dvadeset producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move. Tibor Keser je odabran zahvaljujući uspješnom producentskom opusu te radu na dokumentarcu El Shatt - nacrt za utopiju Ivana Ramljaka koji je bio najgledaniji hrvatski dokumentarac u 2023. 

U Cannesu će promovirati dugometražni igrani film Glavonja koji radi u suradnji s producenticom i redateljicom Marinom Andree Škop, a koji će se snimati kasnije ove godine.  Radi se o igranom filmu prožetom animacijom, koji je namijenjen prvenstveno dječjoj publici.

Po Keserovim riječima, to je koprodukcija čak četiri zemlje pa već sada postoji velik interes europskih distributera za filmom koji bi mu mogli osigurati plasman u kinima u čim više zemalja. 

Novi film američko-hrvatske redateljice Daniele Repas

Najavio je da će predstaviti i novi film američko-hrvatske redateljice Daniele Repas Pour the Water as I Leave, dugometražni animirani hibridni dokumentarac koji se bavi svjedočanstvima ljudi iz regije koji su bježali od rata prije 25 godina i kako je to povezano s izbjeglicama u današnjem svijetu, te debitantski dugometražni dokumentarac Kolo, fotografa, snimatelja i redatelja Bojana Mrđenovića.

Hrvatska producentica Lucija Perić sudjeluje na novoj platformi New Producers Room koja se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry namijenjenog profesionalcima koji se bave kratkometražnim filmovima. Program se održava na Filmskom sajmu koji traje od 14. do 22. svibnja. 

Cilj platforme je istaknuti nadolazeće mlade producentske talente te im ponuditi prostor u kojem mogu istraživati koprodukcijske mogućnosti te stvarati čvrste veze za budućnost. 

HAVC već šesnaest godina predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu, kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima nudi dovršene hrvatske filmove. Centar će biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima.

HAVC je osigurao prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene, a predstavlja i program poticaja Filming in Croatia koji provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte više