I dok svi čekaju "film godine" prisjetimo se kako je sve počelo

Foto: Press

OD KULTNOG "Blade Runnera" Ridleyja Scotta prošlo je 35 godina, ali priča o nezaboravnom lovcu na replikante življa je nego ikad prije.

Kao što već vjerojatno znate, legendarni neo-noir iz 1982. ove će godine u listopadu dobiti nastavak "Blade Runner 2049", a u glavnim će se ulogama pojaviti Ryan Gosling i Harrison Ford.

Ovog puta policajac imena K otkriva mračnu tajnu koja bi mogla uništiti čovječanstvo, a u središtu zbivanja ponovno se nađe umirovljeni lovac Rick Deckard koji je nestao prije više od 30 godina.

Režiju će ovog puta preuzeti iskusni Denis Villeneuve (Arrival, Prisoners, Enemy), a ljubitelji SF-a 6. listopada ubilježili su na kalendaru jer čak i u ponudi prepunoj nastavaka radi se o najvažnijem nastavku godine.

To je idealna prilika da se prisjetimo originala i nekih manje poznatih podataka o filmu koji je ostavio neizbrisiv trag, ne samo u svijetu filma, već i video igara, stripova i televizijskih serija.

"Blade Runner" mogao je izgledati puno drukčije

Kao i svaki drugi film, i "Blade Runner" je prolazio kroz mnoge faze produkcije, a mnogi su glumci u različitim fazama dolazili u obzir za glavnu ulogu. To znači da Ford nije bio prvi izbor. Štoviše, nije bio ni među prva tri. Scenarist Hampton Fancher u ulozi Deckarda zamišljao je Roberta Mitchuma, Christophera Walkena i Tommyja Leeja Jonesa, dok je Ridley Scott silno želio angažirati Dustina Hoffmana.

Hoffman je čak mjesecima radio sa scenaristima i producentima, ali na kraju je odustao zbog "kreativnih razlika". Međutim, Scott je kasnije izjavio da iskreno vjeruje kako je najveći problem bio novac.

Nadalje, uloga replikantice Pris trebala je pripasti Debbie Harry, ali pjevačica je odbila i kasnije priznala da joj je to jedan od najvećih propusta.

"Moja izdavačka kuća nije željela da gubim vrijeme na snimanje filma. Nisam ih trebala poslušati", rekla je pjevačica grupe Blondie.

Isto tako, u različitim fazama film se zvao "Android", "Mechanismo" i "Dangerous Days", a na kraju su se odlučili za "Blade Runner" prema istoimenoj noveli William S. Burroughsa iz 1979. Osim naziva, film nema nikakve veze s knjigom.

Redatelj je bio prilično slobodan s predloškom

Kao što je poznato, film je utemeljen na knjizi legendarnog autora znanstvene fantastike Philipa K. Dicka "Do Androids Dream of Electric Sheep?", ali Ridley Scott nikada nije pročitao knjigu jer je smatrao da je prekomplicirana i nije se mogao uživjeti.

Iako je Dick umro prije završetka filma, imao je prilike pročitati prvu verziju scenarija i prezirao ju je. Smatrao je da je Fancher potpuno uništio njegovu priču i oduzeo joj suptilnost i značenje, pretvorivši sve u borbu između androida i lovca na ucjene.

No, i to se promijenilo jednom kad je David Webb Peoples sredio scenarij koji je jednostavno oduševio Dicka.

Publika je mrzila film

Holivudska navika da filmove prilagođavaju ukusu probne publike upropastila je mnoge projekte, a neki smatraju da se to dogodilo i "Blade Runneru".

Naime, nakon što je probna publika negativno reagirala na film, producenti Bud Yorkin i Jerry Perenchio angažirali su trećeg scenarista, Rolanda Kibbeeja, da napiše noirovsku naraciju kako bi publika mogla lakše pratiti radnju.

Urbana legenda kaže da je Ford namjerno odradio loš posao kako bi producenti odustali od ideje o naraciji. Bilo to istina ili ne, Fordu se ideja nije svidjela: "Bila je to jebena noćna mora. Bio sam uvjeren da film savršeno funkcionira bez naracije. No, bio sam prisiljen snimati naraciju za ljude koji nisu predstavljali interese redatelja".

Stoga, nije posebno iznenađenje da se naracija nije pojavila u redateljskoj verziji i "The Final Cutu".

Film je "proklet"

Možda se ne radi o prokletstvu kao što je to bio slučaj na filmovima "Poltergeist" i "The Omen", ali neki vjeruju da "Blade Runner" ima vlastito prokletstvo.

Naime, sve kompanije čiji se logotipi pojavljuju tijekom filma imali su velike probleme u godinama koje su uslijedile. Coca-Cola je imala vjerojatno najveći promašaj u povijesti kompanije nakon što su izbacili "New Coke". RCA se raspao, a Atari, koji je do tada dominirao tržištem video igara, ušao je u ogromne probleme. Pan Am i Cuisinart su bankrotirali, a KOSS je godinama kasnije upao u probleme zbog direktora koji je pronevjerio 34 milijuna dolara.

Dosta toga dogodilo se slučajno

Mnogima je poznata scena u kojoj se Pris, nakon što sretne Sebastiana, zalijeće u auto i razbija prozor. Scena se dogodila sasvim slučajno nakon što se Daryl Hannah poskliznula i zabila u parkirani auto. Ozlijedila je lakat i stvarno razbila prozor.

Tu je i legendarna scena na krovu u kojoj Rutger Hauer drži nezaboravan i mnogo puta citirani govor. Iako je dio postojao u scenariju, Hauer je dio rečenica izbacio i dodao vlastitu i danas kultnu rečenicu koju je improvizirao na licu mjesta: "Svi ti trenuci bit će izgubljeni u vremenu, kao suze na kiši.

A za kraj, tu je i posebna kemija između Harrisona Forda i Sean Young koja nije bila u scenariju, već je posljedica neslaganja dvoje glumaca. Štoviše, ekipa na snimanju tvrdila je da u zajedničkim scenama ne glume mržnju, već da je ona stvarna.

Je li Rick Deckard stvarno replikant?

Jedno od najvećih neodgovorenih pitanja prvog filma bilo je li rick Deckard replikant. I dok većina fanova vjerojatno i dan danas raspravlja o ovoj temi, za redatelja Ridleyja Scotta nema dvojbe - Deckard je replikant. Naime, u redateljskoj verziji filma postoji kratka scena u kojoj Deckard sanjari o jednorogu, a kasnije u filmu, Gaff (Edward James Olmos) mu ostavlja papirnatog jednoroga.

"Jednorog u Deckardovom snu govori mi da on o takvim stvarima ne bi pričao s drugim ljudima. Ako je Gaff znao za san, to je način da Deckardu poruči da je pročitao njegov dosje", objasnio je Scott 2007. za Wired.

S druge strane, Harrison Ford više nije siguran. Iako je isprva bio uvjeren da je Deckard čovjek jer smatra da su gledatelji trebali imati ljudski lik s kojim bi se mogli poistovjetiti, Scott ga je tijekom godina pridobio na svoju stranu.

"Ford je odustao. Rekao mi je: 'OK, stari. Što god, samo prestani više s tom pričom'", izjavio je Scott.

Pročitajte više