Ibiza 2008: Golotinja, droga, seks i DJ krema unatoč zabranama

PORAST cijena i postupno uništavanje prirode na najzabavnijem otoku na svijetu nije, prema službenim podacima, narušilo odlične statistike kad je u pitanju turizam. Iako je na "clubbin' karti svijeta" već desetljećima neizostavna destinacija, Ibiza nije izgubila ni na maštovitosti - ljeto 2008. na otoku će za desetke tisuće sretnika biti ispunjeno najboljim izvođačima elektronske glazbe, poznatim i bogatim hedonistima iz cijelog svijeta te najluđim tulumima, od kojih su, naravno, najjači oni zabranjeni, sakriveni od turista i fotografa.

Klupska scena Ibize, prema tvrdnjama poznavatelja, trenutno prolazi kroz fazu promjene - lokalne vlasti skratile su radno vrijeme noćnih klubova (to "noćno" u nazivu dosad je bila samo formalnost, jer su tulumi trajali neovisno o dijelu dana), što je itekako promijenilo kartu najatraktivnijih evenata. Klub Space, poznat po cjelodnevnim tulumima, najviše je osjetio logičnu odluku tamošnjih vlasti i izgubio na svojoj važnosti. PR menadžeri shvatili su priču - partyji traju kraće, trebaju biti što dinamičniji, a sve što se prije trpalo u osam sati, sad mora stati u četiri. Bogataški život dopušta jedno - skraćuje se vrijeme trajanja tuluma, ali ne i predviđeni budžet, pa se tisuće dolara sad troše brže, do zatvaranja koje je na rasporedu uglavnom nekoliko sati iza ponoći.

Velika novost je svjetski glazbeni party Los Fabulosos, kojeg je 19. lipnja otvorio legendarni producent iz istočnog Londona, Sofrito Combo. Pravilo je jednostavno, a posjetiteljima Ibize itekako privlačno - odlična glazba, inspirirana Karibima i Afrikom, kombinira se uz nastupe najpoznatijih svjetskih performera, a veliki broj posjetitelja može zahvaliti i za Ibizu iznimno niskim cijenama. Turistički agenti kao posebnu poslasticu izdvajaju doručak u Pikesu, hotelu skrivenom u blizini San Antonija, koji uz vrhunske delicije nudi i razularene jutarnje partyje, ali Ibiza i dalje "lifestyle tretmane" i mirnije varijante ljetnog odmora ne uspijeva nametnuti kao okosnicu turističke ponude - cjelonoćni tulumi na plaži glavni su mamac unatoč novitetima.

Prosječni tulum na Ibizi, prema statistikama partijanera, ima najmanje sedam vrsta droga, a svaki sudionik popije najmanje dvije litre lakšeg alkohola ili pola litre žestice. Šanse za seks su vam, ovisno o izgledu i drugim nepredvidivim okolnostima, oko 65 posto, pa nije ni čudo što se otok odavno naziva "Sodomom i Gomorom" i, poput dragog nam Zrća, izaziva negativne reakcije lokalnog stanovništva, pa i nekih političara. Na sreću partijanera, opet kao i u hrvatskom slučaju, psi koji laju ne grizu - svi najavljuju zabrane, a otok i dalje privlači na desetke tisuća turista i kremu svjetske DJ scene.

D.K.
Foto: The Sun

Pročitajte više