Inženjer iz Černobila: "Sve smo izveli osim jednog, on je još uvijek u reaktoru"

Screenshot: YouTube

VEČERAS će na Sky Atlanticu biti prikazan dokumentarac The Real Chernobyl (Stvarni Černobil) u kojemu su o događajima iz 1986. godine progovorili ljudi koji su bili stvarni sudionici katastrofe. Zbog ogromnog interesa za HBO-ovom serijom raste interes za dokumentarcima i knjigama o Černobilu, pa će i dokumentarac gledati milijuni ljudi. 

Ekipa je razgovarala s inženjerom nuklearne elektrane koji je svjedočio nesreći i još uvijek je živ. On se zove Oleksij Breus i ispričao je što je zatekao kada je jutro nakon eksplozije došao na posao.

"Izgledalo mi je kao da su poginuli svi koji su se zatekli u elektrani te noći. Reaktor je izgledao kao ogromni grob. Nije mi bilo jasno što se dogodilo. Kada sam došao tamo jedan od zaštitara dao mi je tabletu kalijevog jodida. To je poseban lijek koji štiti štitnjaču od zračenja i odmah sam je popio. Pamtit ću tog čovjeka do kraja života", kaže Breus.

"Hodao sam preko grudica crnog grafita i prešutio sam ono što su i ostali vidjeli - da je to bio crni grafit. Spašavali smo ozlijeđene iz elektrane i predavali ih medicinskom osoblju. Tražili smo ih i izvodili do kola hitne pomoći. Sve smo ih izveli, osim jednog. On je još uvijek negdje unutra", kaže Breus.

Pročitajte više