Izraelke i Palestinke borit će se za mir na natječaju ljepote

JEDAN je Izraelac, u cilju promicanja mira s Palestincima, pokrenuo zamisao o natječaju ljepote na kojem bi uskoro trebale sudjelovati djevojke iz oba tabora.

"Želimo promicati mir između dviju strana, razumijevanje umjesto nasilja", izjavio je Uzi Nagar, pokretač projekta koji stanuje u Gilu, kolonizatorskoj židovskoj četvrti anektiranog istočnog dijela Jeruzalema, nedaleko od palestinskog grada Betlehema.

Natječaj ljepote koji organizira otvoren je isključivo Izraelkama iz Gila i Palestinkama iz Betlehema, Beit Sahoura i Beit Jale na Zapadnoj obali.

Kandidatkinje se mogu prijaviti do mjeseca svibnja, a već su zaprimljene prijave dvadeset djvojaka iz Gila, rekao je Nagar, član oporbene laburističke stranke.

On je svjestan skromnog doprinosa koji njegov projekt može donijeti procesu postizanja mira između Izraelaca i Palestinaca, ali to ne smnjuje njegovu odlučnost da čini dobro.

"U budućnosti, ako Palestinci iz područja Betlehema napadnu Gilo ili izraelska vojska napadne palestinsko područje, djevojke iz oba tabora bit će osjetljivije na patnje druge strane", kaže.

Tijekom Intifade Gilo je bio metom automatskog oružja i minobacačke vatre iz Beit Jale, koja se nalazi preko puta manje doline, a izraelska vojska odgovarala je upadima na palestinski lokalitet. U međuvremenu je duž doline podignut betonski zid.

S palestinske strane dosad je zaprimljeno sedam kandidatura djevojaka u dobi između 15 i 20 godina, kršćanske ili muslimanske vjeroispovijesti.

Mnogi stanovnici Betlehema smatraju promašenom organizaciju takvog natječaja ljepote dok traje izraelska okupacija.

"Ja sam protiv toga dok smo u ratu s Izraelom. Takav natječaj bit će prikladan kad nam Izrael vrati naša prava", rekla je 20-godišnja Saffa Massalam.

"Siguran sam da će Izrael htjeti iskoristiti natječaj kako bi pokazao kako želi mir, a zapravo nastavlja rat", rekao je Ahed Jaraissah (18), još jedan protivnik organizacije natječaja.

"Kakva druga rješenja predlažu oni? Mi natječajem nećemo riješiti sve probleme, ali mi barem pokušavamo napraviti nešto da se stvari između dva tabora poboljšaju", kaže Nagar

Pročitajte više