Jack Nicholson je 2003. godine pokušao natjerati kolege na bojkot dodjele Oscara

Foto: EPA

GLUMAC Jack Nicholson pokušao je organizirati bojkot dodjele Oscara 2003. u znak prosvjeda protiv rata u Iraku, otkrio je njegov kolega Adrien Brody.

Na dodjeli Oscara sljedećeg tjedna očekuje se često spominjanje aktualne ruske invazije na Ukrajinu, a povodom toga Brody se prisjetio dodjele Oscara 2003. godine, koja se poklopila s američkom invazijom na Irak. On tvrdi da ga je Nicholson pozvao u svoju kuću kako bi razgovarali o zajedničkom odgovoru na rat u Iraku te sugerirao da bi nominirani glumci trebali bojkotirati ceremoniju. 

Brody i Nicholson bili su nominirani uz Nicolasa Cagea, Daniela Daya Lewisa i Michaela Cainea, koji su svi, osim Brodyja, bili prijašnji dobitnici Oscara.

"Rekao sam: 'Ne znam za vas, ali ja idem.' Rekao sam: 'Moram se pojaviti. Moji roditelji dolaze. Ovo se ne događa prečesto. Znam da ste svi pobjednici. Možete izdržati. Ali ja ne mogu'", rekao je Brody za The Sunday Times. Kako se ispostavilo, bojkot se nikada nije ostvario, a s obzirom na to da je osvojio nagradu, Brodyjeva odluka da prisustvuje ceremoniji se isplatila.

"Moje iskustvo snimanja ovog filma učinilo me jako svjesnim tuge i dehumanizacije ljudi u vrijeme rata te posljedica rata. U koga god vjerujete, ako je to Bog ili Allah, neka vas čuva i molimo se za mirno i brzo rješenje", rekao je glumac na dodjeli nagrade koju je dobio za ulogu u filmu Pijanist.

Dodjela Oscara je tijekom svoje povijesti doživjela veliki broj političkih prosvjeda, a možda najpoznatiji bio je 1973. godine, kada je Marlon Brando bojkotirao ceremoniju i poslao indijansku aktivisticu Sacheen Littlefeather na dodjelu da odbije njegovu nagradu za Kuma.

Pročitajte više