Lennonova gitara ponuđena za dražbi za 1,3 milijuna funti

GITARA za koju se vjeruje da je pripadala Johnu Lennonu, a nađena je na jednom njujorškom smetlištu, ponuđena je na dražbu u ponedjeljak s početnom cijenom od 1,3 milijuna funti, javlja BBC.

Akustična gitara s ugraviranim autoportretom bivšeg člana grupe Beatles ponuđena je na američkom online websiteu za aukcije Moments in Time.com.

Lennon je tijekom sedamdesetih gitaru poklonio nekom prijatelju, koji ju je zatim prepustio svojoj obitelji, da bi na kraju gitara završila odbačena.

Čovjek koji je poznavao obitelj, našao je gitaru 1981. godine.

"Osim što se radi o instrumentu na kojem je Lennon svirao i komponirao, to je i izniman umjetnički ručni rad glazbenika", izjavio je organizator dražbe Gary Zimet.

Na gitari se nalazi i crtež jabuke i srca probodena strelicom. Broj devet i dvije trojke također su ugravirani na instrumentu, a predstavljaju rođendane Johna, Yoko i njihova sina Seana.

Zimet je objasnio kako je Lennonova udovica Yoko Ono čak govorila o toj gitari u televizijskom dokumentarcu 1986. godine.

Vlasnik je pokušavao stupiti u kontakt s Yoko Ono kad je našao gitaru, ali mu ona nije odgovarala, rekao je Zimet.

Website Moments in Time nedavno je ponudio na prodaju i album Johna Lennona koji je pjevač potpisao Marku Chapmanu, nekoliko sati prije nego što je ovaj ubio slavnog glazbenika u New Yorku.

Pročitajte više