Let 3 prije 15 godina bio na sudu jer su tijekom nastupa imali čepove u stražnjicama

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

GRUPA Let 3 je 2008. godine završila na sudu zbog nastupa u Varaždinu. 

Prekršajnu prijavu je 2006. godine protiv riječkog benda podignuo Grad Varaždin. Naime, članovi Leta 3 su na spornom koncertu pokazivali stražnjice u koje su stavili čepove, što su neki protumačili kao "remećenje javnog reda i mira". Prekršajni sud u Varaždinu tada je odlučio da su letovci "nastupom povrijedili moralne osjećaje građana Varaždina" i članovi benda trebali su platiti 300 kuna.

Na sudu su članovi benda rekli kako se ne smatraju krivima jer misle kako "njihovo skidanje nije vrijeđalo osjećaje nikoga tko je došao na njihov koncert", a određenu im kaznu od 300 kuna ne planiraju platiti "jer bi plaćanjem kazne priznali svoju krivicu", što je suprotno njihovom iskazu i uvjerenjima.

"Udar na umjetničku slobodu"

Nazivanje njihova performansa "remećenjem javnog reda i mira" letovci su tada smatrali udarom na umjetničku slobodu pa su poručili kako se u ovom slučaju "nisu borili samo za sebe već i za slobodu svih ostalih umjetnika". Rekli su i kako im je "čudno što osoba čije su osjećaje povrijedili od sve ljepote njihova umjetničkog izražaja nije vidjela ništa osim njihove guzice".

Nakon suđenja tadašnji varaždinski dogradonačelnik Ivan Mesek ispričao se bendu za prekršajnu prijavu. 

Podsjetimo, grupa Let 3 se u prosincu 2006. godine odazvala pozivu varaždinskog Gradskog poglavarstva i na središnjem trgu održala veliki koncert povodom Dana grada. Oduševljena publika zvala ih je na bis, koji su prekinuli policajci, tražeći od izvođača osobne iskaznice. 

Inače, Let 3 je pobijedio na ovogodišnjoj Dori te će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Članovi benda bili su odjeveni u stilizirane vojne uniforme i našminkani, jedan od njih čak je glumio i Lenjina koji drži dvije rakete u ruci, dok mu na čelu piše "Njinle", a na kraju su pokazali kako su u stražnjicama imali i velike crvene ruže.

>>Let 3 u stražnjicama imao ruže, na pozornici se pojavio i Lenjin s raketama

Pročitajte više