Mišljenje znanstvenika: Trebali bi odustati od spašavanja pandi i tigrova

ANKETA provedena među gotovo 600 znanstvenika pokazala je kako većina njih smatra da bi čovječanstvo trebalo odustati od spašavanja ugroženih životinja koje realno ne mogu biti spašene. Doktor Murray Rudd sa Sveučilišta York poslao je upitnik 583 znanstvenika s pitanjem misle li da bi trebalo birati koje ćemo životinjske vrste spasiti. Oko 60 posto anketiranih izjavilo je da se "čvrsto slaže" sa uspostavljanjem kriterija za očuvanje vrsta.

Na listi životinja za koje postoji mala vjerojatnost spašavanja našli su se tigar i panda. "Kako se klima mijenja, potrebno je sve više investicija kako bi se spriječio gubitak bioraznolikosti, a to će rezultirati povećanom političkom i javnom kritikom znanosti očuvanja vrsta. Stoga je važno utvrditi koliko znanstvenika se slaže oko tog problema i mogućih rješenja", rekao je doktor Rudd. Iako je tema prilično kontroverzna, pokazuje se da većina znanstvenika smatra kako se stvari moraju mijenjati.

"Njihovo održavanje previše košta, a imaju premalo šanse za život u prirodi"

"Ako je nekim vrstama, poput pandi, jedina nada za preživljavanje držanje u rezervatu ili rađanje u zoološkom vrtu, mogu shvatiti zašto neki žele odustati od spašavanja takvih vrta. Njihovo održavanje previše košta, a imaju premalo šanse za život u prirodi", izjavio je za BBC Paul Goldstein, vodič u divljini. "Ako ljudi žele spasiti sve životinjske vrste, pitam ih kako će to izvesti?", dodaje on.

"U posljednjih 40 godina, broj pripadnika 1,700 životinjskih vrsta pao je za trećinu. Ali to ne znači da bismo trebali odustati od njih", rekla je Diane Walkinton iz britanskog World Wildlife Funda te navodi citat osnivača te organizacije, Petera Scotta: "Nećemo uspjeti spasiti sve, ali spasit ćemo mnogo više nego što bi spasili da nismo ni pokušali". Diane smatra da bi tigrove i dalje trebalo spašavati. "Radili smo pola stoljeća kako bi ih spasili i istina je da ih je zaista malo, ali čvrsto vjerujemo da tigrovi imaju budućnost. Od svjetskog summita o tigrovima prošle godine u Rusiji, njihov broj u Indiji je porastao", kaže Diane.

Pročitajte više