Najčitanije knjige u srpnju: Apsolutna dominacija self-helpa

Foto: 123RF/Press

IAKO SE ljetnim štivom tradicionalno smatraju romani koji odmaraju dušu (ljubići i krvavi krimići), čini se da su nas zahtjevna vremena usmjerila ka knjigama o samopomoći. Najsvježija ljestvica popularnih naslova u Hrvatskoj otkriva nam da mnogi svoje čitalačko slobodno vrijeme koriste kako bi poboljšali svoj život na konkretan način. Mi vam donosimo top 10, ali našim uvidom prvih dvadeset naslova i dalje nismo pronašli više od dva romana. Također se nastavlja trend koji se pristojno može opisati kao "totalni debakl domaćih pisaca" – jedini na listi je putopisac Rostuhar, a drugima se ne može ući u trag ni s povećalom. Listu smo složili u suradnji s jedinim nezavisnim lancem knjižara, Hoću knjigu.

1. Govorili su da sam preosjetljiva – Federica Bosco

2. Ljubav oko svijeta – Davor Rostuhar

3. Bogati otac, siromašni otac – Robert T. Kiyosaki

4. 12 pravila za život – Jordan B. Peterson

5. Kako manje misliti – Christel Petitcollin

6. Tajnovita uvala u Hrvatskoj – Julie Caplin

7. Damin gambit – Waltrer Tevis

8. Žena s planom – Maye Musk

9. Meditacije – Marko Aurelije

10. Neukroćena – Glennon Doyle

Govorili su da sam preosjetljiva – Federica Bosco

Knjiga izdavača koji nas je upozorio da smo okruženi idiotima i pomogao nam da manje mislimo novo je izdavačko čudo. Talijanska autorica tankoćutnog senzibiliteta napisala je naslov u kojem pomaže visokoosjetljivim osobama lakše i bogatije živjeti. Knjiga koja ono što ste smatrali slabošću pretvara u veliku snagu i golemu prednost.

Tajnovita uvala u Hrvatskoj – Julie Caplin

Da, jedan od dva romana na listi novi je ljubavni putopis s radnjom koja se odvija baš na našem Jadranu. Autorica je dobro poznata po romantičnim pričama na romantičnim lokacijama i nastavlja nizati hit za hitom. Ako vas zanima kako nas vide strani autori, pročitajte knjigu koja će vam upotpuniti uživanje na moru, a možda vas naučiti i nečem novom o najljepšem moru na svijetu.

Žena s planom – Maye Musk

Iza svakog uspješnog muškarca stoji – njegova majka. Ovo je knjiga o nevjerojatnoj ženi, svjetskoj predavačici, nutricionistici i supermodelu, koja i u 72. godini osvaja modne piste te puni naslovnice svjetskih časopisa. Međutim, stvari nisu oduvijek bile glamurozne. Maye Musk, inače majka tehnološkog giganta Elona Muska, prošla je trnovit put do uspjeha. Njezin život obilježio je brak u kojem je bila zlostavljana, razvod u 31. godini te borba za posao i egzistenciju. Kako se uzdigla iz pepela – snagom duha.

Neukroćena – Glennon Doyle

Još jedna ispovijest žene s golemim životnim iskustvom i veliki svjetski bestseler izaziva veliki interes čitatelja. Neukroćena je istovremeno potpuno intiman memoar i poticajan poziv na buđenje, emotivan i silovit, odvažan i nježan. Priča je to o ženi koja je shvatila da odgovorna majka nije ona koja polako umire za svoju djecu, već ona koja im pokazuje kako živjeti punim plućima. Priča o plovidbi razvodom, o novim formacijama i otkrivanju toga da razorenost ili cjelovitost obitelji ne ovisi o njezinoj strukturi, već o sposobnosti svakog od članova da iznese sebe u cijelosti.

Meditacije – Marko Aurelije

Iako nas od njegova života dijele stoljeća, misli Marka Aurelija ostaju svježe te ih svaka nova generacija prigrli kao svoje. "Car-filozof" pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno Samome sebi, danas poznatiju kao Meditacije ili Misli. Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi, no danas ta knjižica ostaje kao dragocjeno filozofsko blago u kojem možemo naći utjehu, motivaciju i pomoć. Čitajući knjigu, čitatelj dobiva jedinstven uvid u plemenitu borbu ljudskog bića sa samim sobom, u svrhu postizanja ideala vrline, mirne duše i snažnog razuma, a samim time i neprocjenjivu priliku primijeniti Aurelijeve savjete na svoj vlastiti put prema osobnom boljitku.

Pročitajte više