Najmisteriozniji tip današnjice: Bez problema je uništio 8,8 milijuna kuna

Foto: Instagram

SVIJET je danas obišla vijest da se slika poznatog britanskog crtača grafita Banksyja sama uništila nakon što je na dražbi u Sotheby'su prodana za više od milijun funti (oko 8,8 milijuna kuna). S obzirom na to da se na Instagramu pohvalio samouništenjem svoje slike "Djevojka s balonom", mnogi su uvjereni da je umjetnik iz Bristola, čiji je identitet i danas misterij, bio u prostoriji dok je rezač uništavao sliku. 

Slika na kojoj djevojka pokušava uhvatiti crveni balon u obliku srca bila je posljednja na aukciji. No nekoliko trenutaka nakon što je slika prodana, platno je prošlo kroz rezač papira skriven u okviru.

Banksy je postao poznat zbog svojih satiričnih i duhovitih grafita, koje crta uz pomoć ličilačkih šablona, a kojima često iskazuje nezadovoljstvo ratom i kapitalizmom.

Prije nekoliko godina Mail on Sunday objavio je da je Banksyjevo pravo ime Robin Gunningham, a objavili su i njegovu fotografiju. Snimljen je kako crta grafite u Melbourneu i na Jamajci. Iako su Banksyjevi predstavnici demantirali te tvrdnje, mnogi su i dalje uvjereni da Banksy izgleda poput Gunninghama, odnosno da ima smeđu kovrčavu kosu i naočale te da je prilično neupečatljiv lik. Potvrdili su to i stručnjaci, koji su prije 2016. objavili da su "geografskim profiliranjem" došli do zaključka da je Gunningham "najvjerojatniji sumnjivac".

Upravo je zbog sličnosti s Robin Gunninghamom pažnju izazvao muškarac na snimkama iz muzeja, koji osim što ima naočale i kovrčavu kosu, uživljeno snima kako rezač reže platno. S druge strane, video objavljen na službenom Banksyjevom profilu sniman je iz sedam kuteva, pa je očito da je dvorani bila cijela ekipa ljudi koji rade za njega.

No Gunningham nije jedini sumnjivac. Jedno od imena koje se spominjalo je i ono Roberta Del Naje iz Massive Attacka, i to nakon što su se lokacije turneja benda poklapale s lokacijama na kojima su se pojavljivali Banksyjevi grafiti.

Ako se pitate zašto bi uništio sliku koja je dosegla toliku cijenu, stručnjaci imaju odgovor. Kako se već sad procjenjuje, cijena joj se uduplala jer je izazvala golem interes.

U videu koji je objavio na Instagramu otkrio je da je u sliku ugradio rezač.

"Prije nekoliko godina potajice sam ugradio rezač u sliku, za slučaj da je ikad stave na aukciju", pojasnio je.

Na snimci skrivenog lica pokazuje kako je cijeli postupak izgledao.

Pročitajte više