Njujorčani izložili svoju tradiciju ljubavi spram hrane

SREDINOM pretprošloga stoljeća mala slastičarnica Delmonico prerasla je u uglednu zalogajnicu za newyorški gornji sloj postavši tako prvi pravi restoran u gradu i državi.

Od tada opsjednutost u Velikoj jabuci za izlascima na ručak ili večeru nije jenjala.

Upravo je ta ljubav za hranom tema nove izložbe ´New York jede vani´ koja se do ožujka iduće godine može posjetiti u newyorškoj gradskoj knjižnici na Manhattanu. Izložba nudi više od 250 menija, fotografija i kuharica koje opisuju ljubavni zanos toga grada spram hrane u proteklih 150 godina.

Možda nijedan grad nema tako raznoliku ponudu restorana kao New York u kojemu se može naći praktično sve - od pizzerija u susjedstvu do najfinijih francuskih restorana.

´Cijeli je projekt očaravajući jer baca malo svjetla na način na koji su ljudi u ovome gradu živjeli´, izjavio je kustos izložbe i kritičar svijeta restorana za New York Times William Grimes.

Veliki je dio kolekcije došao od žene imenom Frank E. Buttolph koja je početkom prošloga stoljeća prikupila više od 25 tisuća menija iz različitih gradskih restorana.

To je tim zanimljivije jer se čini da su meniji postali stvar prošlosti. Prije 56 godina restoran ´Tavern on the Green´, primjerice, oglašavao je meni s kompletnom večerom, koja je uključivala pečenu gusku s pirjanom jabukom, za cijenu od 2,75 dolara. Danas samo glavno jelo za večeru u boljem restoranu u Central Parku prosječno košta oko 30 dolara.

Izložba također demistificira neke od mitova vezanih za popularnu newyoršku hranu. Tako ´hot dog´ ili posebna vrsta peciva nazvana ´bagel´, prema predaji, spada u tipičnu newyoršku hranu, no svaki će se posjetitelj izložbe moći uvjeriti da je zapravo riječ o hrani kojoj je izvorište u Europi, a New York ju je popularnošću samo stavio na svjetsku gastronomsku kartu.

Među prvim mjestima u gradu na kojima se moglo jesti bile su taverne i štandovi s hranom, no od njih je malo povijesnih zapisa ostalo. Stoga, kako kaže Grimes, izložba i započinje slastičarnicom Delmonico koja je prerasla u ugledni restoran francuskoga tipa.

Kao i mnogi dobri restorani u New Yorku, Delmonico nije preživio prohibiciju, pa je morao 1923. zatvoriti vrata. Današnji je Delmonico osmišljen u stilu nekadašnjega i ima neka od istih jela u ponudi, no vlasnici nemaju nikakve veze s prijašnjima.

Jedan od vrlo tipičnih i neuobičajenih načina prehrane bili su automati u koje su štedljiviji ubacivali kovanicu i dobivali instant jelo. Izložba nudi fotografije, karikature i druge predmete koji podsjećaju na automate s hranom nestale sa scene 1991. kada su ih restorani s brzom hranom potisnuli u povijest.

No, niti automat, poput ´hot doga´ ili ´bagela´, nije newyorški proizvod. On je švicarska kreacija, a prvi je američki automat postavljen 1902. u Philadelphiji da bi se kasnije prometnuo u kulturološko obilježje New Yorka.

Poseban dio izložbe posvećen je predmetima iz restorana ´Windows of the World´, stilskoga restorana koji se nalazio na vrhu jednog od srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra. Restoran je smatran hrabrim eksperimentom profinjene ishrane kada je otvoren 1970. Poginulo je svih 79 zaposlenika koji su se u njemu nalazili 11. rujna 2001., kad su oteti zrakoplovi udarili u tornjeve WTC-a.

Pročitajte više