Ove fotke pokazuju zašto su Rastoke među najljepšim turističkim selima na svijetu

Foto: Srecko NIketic/Pixsell

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) uvrstila je Slunj na listu 54 najbolja turistička sela u svijetu. UNWTO je najbolja je turistička sela u svijetu proglasio ovog tjedna na Generalnoj skupštini u Samarkandu u Uzbekistanu. Prijavljeno je bilo 260 ruralnih odredišta u svijetu, a među 54 najboljih je i Slunj. 

Slunj, odnosno Rastoke koje su u sastavu grada, jedna su od omiljenih atrakcija i Hrvata. Slikovito mjestašce u Karlovačkoj županiji jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, a jedan pogled na ovu idilu  i vodopade, pogotovo u zimskom periodu, dovoljan je da se brzo shvati i zašto.

 

 

Rastoke nazivaju malim Plitvicama

U Rastokama se rijeka Slunjčica rastače i ulijeva u rijeku Koranu preko sedrenih stijena te u svojemu toku stvara mnoštvo jezera, brzaca i slapova, od kojih su najpoznatiji Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Rastoke često nazivaju malim Plitvicama jer je geološki sastav slapova isti kao u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

 

Iz Grada Slunja su komentirali veliko priznanje, naglasivši da je to "velika vijest" te da je to i puno više od nagrade za turizam, ljepotu i raskoš grada te kulturna i prirodna bogatstva.

"Svaki dan truda, rada, upornosti i želje da stvorimo grad kakav imamo danas očituje se u ovom priznanju", rekla je gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić, naglasivši i kako je Slunj prepoznat kao malo turističko naselje koje kontinuirano radi na razvoju i ulaže u sve segmente društva kako bi bili primjer izvrsnosti održivog i društveno odgovornog poslovanja.

Pročitajte više