Pokrenula je novu eru u svijetu modelinga, a ovisnost joj je skoro uništila karijeru

Foto: EPA/Profimedia

Kate Moss, jedan od najuspješnijih supermodela svih vremena, ovog tjedna proslavila je 50. rođendan. Slavna Britanka rođena je 16. siječnja 1974. godine, a otkrivena je sasvim slučajno - i pokrenula je novu eru u svijetu modelinga.

Kako je počela njena karijera?

Primijetila ju je Sarah Doukas, osnivačica britanske modne agencije Storm, na aerodromu u New Yorku 1988. Ona je tada došla u SAD kako bi našla nove manekenke. Za Kate je sve možda počelo malo prerano - imala je samo 14 godina kad je ušla u svijet manekenkstva. Ispisala se iz škole kako bi se posvetila karijeri. No početak nije tekao glatko.

"Išla sam na osam kastinga dnevno i ne bih dobila niti jedan posao. Rano sam se navikla na neuspjeh", ispričala je jednom prilikom. Licem je oduševila modne agente, ali su smatrali da je previše niska za revije. I ona je sama tijekom odrastanja mislila da nikad neće biti manekenka.

"Nisam nikada maštala o tome da ću postati manekenka jer sam premršava i preniska. Nadala sam se da ću jednog dana moći raditi u turističkoj agenciji poput moga oca jer sam voljela putovati", rekla je.

Prvi uspjeh također se dogodio slučajno. Francuska manekenka i pjevačica Vanessa Paradis odbila je ponudu Calvina Kleina da sudjeluje u novoj kampanji za njegovo donje rublje, pa je dizajner tražio manekenku koja joj nalikuje. Fabien Baron, francuski redatelj i urednik, tada mu je doveo Kate. Odmah je dobila posao.

Nitko je nije želio na pisti, a onda je postala najtraženija

Iako ju je taj posao proslavio, Kate nije najbolje sjeo jer je morala pozirati u toplesu i u vrlo provokativnim pozama.

"To jednostavno nisam bila ja. Doživjela sam živčani slom kada sam morala raditi s Markom i Herbom Rittsom. Dva tjedna nisam izlazila iz kreveta. Tada se nitko nije brinuo za vaše mentalno stanje. Postojao je velik pritisak da jednostavno odradite ono što morate", rekla je jednom prilikom.

No tada je njena karijera eksplodirala. Djevojka koju u početku nitko nije želio na modnoj pisti, sada je bila najtraženija za revije. Kate je bila predvodnica nove generacije supermodela jer je njen dolazak na scenu označio kraj dominacije tradicionalno ženstvenih manekenki. Preko noći je postala ikona.

Dok je bila s Johnnyjem Deppom, bili su jedan od najpoznatijih parova 90-ih. Paparazzi su ih pratili u stopu, a njene odjevne kombinacije s fotografija postale su "must have" u ležernoj modi. Mnogi su pokušavali kopirati njen stil.

Međutim, zbog mršave figure mnogi su bili uvjereni da ima anoreksiju, ali ona je to demantirala. 

"Da, bila sam mršava, ali zbog posla. Kad sam živjela u Milanu, došla bih kući s kastinga i u stanu nije bilo hrane. Kada bih ujutro došla na posao, tamo nije bilo hrane. Kad sam ja započinjala karijeru, nitko manekenkama nije davao hranu. Jednom me Carla Bruni odvela na ručak i bila je divna. Inače nas nitko nije hranio. Ali nikada nisam imala anoreksiju", rekla je.

A onda je došla ovisnost...

Nikad nije skrivala da ima problema s drogom. Neko vrijeme provela je u londonskoj klinici. Tada se pisalo da je iscrpljena, no zapravo je bila na odvikavanju. Njen dom u Londonu postao je središte bučnih zabava, zbog čega su se susjedi često žalili, a nekad i zvali policiju. 

Problemi s drogom kulminirali su kada je britanski tabloid objavio video na kojem Kate konzumira kokain. Modne kuće Burrbery i Chanel odmah su prekinule suradnju s njom. 

"Preuzimam punu odgovornost za svoja djela. Također shvaćam da imam brojne osobne probleme s kojima se moram nositi i poduzela sam prve teške, ali neophodne korake, kako bi ih riješila. Želim se ispričati svim ljudima koje sam iznevjerila svojim ponašanjem, koje se također loše odrazilo na moju obitelj, prijatelj, suradnike, poslovne partnere i ostale. Pokušavam ostati pozitivna, a potpora i ljubav koju primam znače mi sve", rekla je Moss u isprici.

Neko vrijeme je nije bilo u javnosti jer je otišla u kliniku za odvikavanje u Ameriku, iz koje se vratila u siječnju 2006.

Tvrdi da se odviknula od droge, a posljednjih godina vlasnica je manekenske agencije. Nedavno je rekla da se ne osjeća kao pedesetogodišnjakinja. "Pedeseti rođendan? Ne, to nije točno. Ne mogu vjerovati u to, mora da je neka zabuna. Zar zaista imam pedeset godina? Ne osjećam se tako", rekla je. 

Pročitajte više