Policija podignula prijave protiv fotografa i gole žene iz dubrovačke crkve

Foto: Dubrovački dnevnik

ZBOG snimanja golotinje u Crkvi svetog Ignacija na noge su se digli svi, od crkvenih otaca, preko dubrovačkih gradskih čelnika i svekolike javnosti, do policije na kraju.

>>>Nijemci snimali golu ženu u dubrovačkoj crkvi, ljuti biskup prijeti prijavama<<<

"Nakon što su u dijelu medija objavljene fotografije koje prikazuju djelomično nagu ženu snimljenu u jednom sakralnom objektu na području Dubrovnika, što je kod većeg dijela hrvatskih građana izazvalo osjećaj uznemirenosti zbog nepoštivanja njihovih vjerskih osjećaja, Policijska postaja Dubrovnik provela je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena prekršajna odgovornost autora i osobe koja se nalazi na spornim fotografijama. Slijedom navedenog, policija je protiv njih podnijela optužne prijedloge zbog počinjenog prekršaja iz čl. 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Akademija za film i televiziju Deutche Film und Fernsehakademie Berlin proteklih je nekoliko dana u Dubrovniku snimala dokumentarni film The Colour Nude, a u filmu se pojavljuje i dubrovački fotograf Stijepo Brbora, koji fotografira nagog modela na nekoliko lokacija u Dubrovniku, između ostalih i u Crkvi svetog Ignacija, atriju palače Sponza te na gradskim zidinama.

>>>"Crkva je neiskoristiva zbog gole žene u njoj": Dubrovački svećenik najavio posebnu ceremoniju<<<

Direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se u srijedu vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi. U priopćenju objavljenom na službenoj stranici Akademije istaknuo je kako je filmska ekipa studenata DFFB-a, koja je kao zadatak dobila snimiti kratki dokumentarni film, snimala fotografije prema temi filma.

>>>Nijemci se ispričali vjernicima zbog polugole žene u crkvi, dubrovačka biskupija tražit će zabranu fotke<<<

"Sad shvaćamo da je snimanje uključivalo fotografiranje polunagih modela u dubrovačkoj crkvi. Ponekad, kad filmaši dobiju pozamašnu slobodu raditi svoje prve filmove, događaju se pogreške koje mogu naštetiti i uvrijediti druge, koliko god bile nenamjerne", naveo je Gibson.

Snimanje u Crkvi svetog Ignacija osudili su dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić te dubrovački biskup Mate Uzinić. 

Pročitajte više