Pomogao teroristu da pobjegne iz zemlje i jedini stao protiv Eastwooda i Van Cleefa

Foto: Press

GRAD Milano ima deset titula u Ligi prvaka, modu, La Scalu, ali ima i Giana Mariu Volontéa. Ponos Lombardije, jedan od glumaca koji ne samo da su obilježili talijansku kinematografiju u drugoj polovici 20. stoljeća nego su poznati i prepoznati daleko izvan granica svoje zemlje.

Naravno da je za to zaslužan i Sergio Leone, ali nikako nije samo on. Volonté je odigrao dva izvanredna negativca u Za šaku dolara i Za dolar više, a posebno se izdvaja El Indio iz drugog djela. Riječ je o trodimenzionalnom, dubokom liku kojem je Gian Maria dao na kredibilitetu svojom raznolikošću izvedbe: sa stopostotnom žestinom odradio je sve, od turobnih, teških scena pa do histerije i ludila. Međutim, tu se ni približno ne završava njegov glumački doprinos...

Radio je i u domovini i u inozemstvu, njegov najbolji netalijanski film mora biti Jean-Pierre Melvilleov neo-noir Crveni krug. Tu je Melville okupio Delona, Volontéa i Yvesa Montanda da zajedno pljačkaju, što je samo po sebi dovoljno za oduševljenje, ali sam film i nadilazi nebeska očekivanja koja se stvaraju nakon pogleda na postavu. Istraga o građaninu izvan svake sumnje još je jedno remek-djelo, od filma do uloge. Riječ je o satiričnom krimiću koji je više i od satire i od krimića. Dobio je Zlatnu palmu za svoju izvedbu u Smrt Maria Ritchiea, dok nije loše spomenuti ni njegove odlične špageti-vesterne koji nemaju riječ dolar u naslovu, prije svega Metak za generala i Lice u lice.

Privatno je bio navijač Milana, ali i veoma problematična osoba, sklona ekscesima. Inače i tvrd komunist, a, interesantno, početkom osamdesetih pomogao je osuđenom teroristu da pobjegne iz zemlje i izvukao se bez zatvora. Službe su redovno zakazivale kada dođu u susret s njim, ali, nažalost, njemu je otkazalo srce 1994. i zaustavilo ga sa svega 60-ak godina. Zanimljivo da je rođen 9. travnja 1933, istog dana kada i još jedan gigant europskog filma, Jean-Paul Belmondo. 

Mnogim je ljudima sudbina dodijelila teške karte u filmovima, mnogi su prolazili kroz košmare, kroz beznađe, ali samo se jedan borio protiv udruženih Clinta Eastwooda i Leeja Van Cleefa. I to se dobro borio. Gian Maria Volonté.

Pročitajte više