Premijerno prikazan film "Svjedoci" Vinka Brešana

FILM "Svjedoci" Vinka Brešana, koji je na nedavno završenom Berlinskom filmskom festivalu osvojio "Peace Film Prize" za promicanje mira u svijetu i ljudskih prava, premijerno je prikazan večeras u multipleks centru Cinestar.

Brešan je s Juricom Pavičićem i Živkom Zalarom napisao scenarij na temelju Pavičićeva romana "Ovce od gipsa" o zločinu skupine hrvatskih vojnika nad srpskom obitelji u gradiću blizu prve crte bojišnice. Taj događaj prikazuje se kroz tri priče, od kojih svaka počinje u istom trenutku - trenutku početka istrage ubojstva i svaka daje novi pogled na ono što se zaista dogodilo.

Po Brešanovim riječima, cilj njega i njegovih suradnika bio je pokazati kako sustav zla u vlastitoj sredini utječe na maloga, običnog čovjeka, polako ga uvlačeći u vrtlog zločina.

U filmu glume Dražen Kuhn, Alma Prica, Leon Lučev, Mirjana Karanović, Krešimir Mikić, Marinko Prga, Bojan Navojec.

Na Pulskom filmskom festivalu film je dobio Zlatne arene za najbolju režiju, scenarij, kameru (Živko Zalar), najbolju glumicu (Alma Prica) i kompozitora (Mate Matišić).

Montažu je radila Sandra Botica Brešan, scenograf je Mario Ivezić, a kostimografkinja Željka Franulović.

Brešanov film u Berlinu je dobio i posebnu pohvalu Ekumenskog žirija njemačke katoličke i evangeličke crkve.

Glumačka i filmska ekipa predstavila se nakon premijerne projekcije.

Svjetsku distribuciju filma vodit će pariški distributer "Celluloid Dreams", koji ima svjetska prava za filmove najpoznatijih europskih i azijskih redatelja.

Nakon prikazivanja u Berlinu film je dobio izvrsne kritike, među ostalim, časopisa Hollywood Reporter, New York Timesa te kritičara Reutersa i Associated Pressa koji su pohvalili način na koji je ispripovijedana priča filma i snimateljski rad.

Uz više dokumentarnih filmova Vinko Brešan (Zagreb, 1964.) snimio je dugometražne igrane filmove "Kako je počeo rat na mom otoku" (1996.) i "Maršal" (1999.). Njegov debitantski igrani film "Kako je počeo rat na mom otoku" je nakon "Titanica" najgledaniji film u hrvatskim kinima u proteklom desetljeću.

Film "Svjedoci" snimljen je u koprodukciji Interfilma i HTV-a.

Pročitajte više