Prije ćete dobiti posao ako izgledate kao žena s lijeve strane, a razlog je grozan

Foto: http://journals.plos.org

VJEROJATNO ste već čuli tvrdnje da je šefovima potrebno tek nekoliko sekundi da na temelju vašeg izgleda stvore mišljenje o vama i odluče hoće li vas zaposliti. Kao da to nije dovoljno zastrašujuće, nova studija pokazuje da mršavije žene imaju više šanse da će dobiti posao od svojih kolegica s kojim kilogramom više.

Istraživači koji su provodili studiju kreirali su po dvije fotografije žene i muškarca te pitali ispitanike koju i kojeg od njih bi prije zaposlili. Prvi muškarac i žena bili su mršaviji, dok su drugi imali nešto napuhnutije lice s debljim vratom. U istraživanje su uključene i fotografije muškaraca i žena s tetovažama i piercingom kako bi se ispitala osjetljivost na druge predrasude.

Odgovori ispitanika pokazali su da bi bili skloniji zaposliti mršaviju ženu, posebice ako bi radila izravno s klijentima, no to ne bi napravili i kad je riječ o muškarcima.

"Ovo istraživanje ispitivalo je rodnu određenost predrasuda, proučavali smo gleda li se negativnije na žene s većim indeksom tjelesne težine nego na njihove muške kolege. Rezultati su pokazali da su žene u nepovoljnijem položaju u usporedbi s muškarcima", rekli su istraživači, piše Daily Mail.

Drugo je istraživanje nešto ranije pokazalo da impresivno obrazovanje i zavidno radno iskustvo kod šefova ne vrijede toliko da zasjene male greške u uljepšavanju koje žene čine, a zbog kojih ostaju bez željenog posla. Tako, ispucane vrhove kose šefovima vide kao znak lijenosti, razmazana maskara im je znak da je pred njima osoba koja voli previše tulumariti, a preplanuli ten (makar i umjetan) smatraju znakom da će žena tražiti previše slobodnih dana za odlazak na odmor. 

Pročitajte više