Sa samo 17 godina osuđen na smrt: "Sotona je htio njihove duše"

Foto: Netflix

U POSLJEDNJE vrijeme true crime žanr postaje sve popularniji među gledateljima koji su, čini se, više privučeni zloglasnim zločincima iz stvarnog života nego onima iz holivudskih filmova. Najnoviji hit na Netflixu je dokumentarna serija pod nazivom I Am a Killer koja prati nekoliko osuđenih ubojica u Americi koji zbog svojih zločina čekaju na pogubljenje. 

Svaka od deset epizoda bavi se drugim ubojicom koji otkriva što je učinio i kako je došlo do toga da ga osude na smrt. 

Osuđen na smrt sa 17 godina

Jedan od njih je Miguel Angel Martinez koji je sa 17 godina bio najmlađa osoba koja je u Teksasu osuđena na smrt. 

Miguel je 1991. s prijateljima "na sotonističkom pohodu" ubio baptističkog svećenika Jamesa Smileyja. On, Miguel Venegas (16) i Milo Flores (16) ubili su svećenika i još dvojicu mladića koji su se zatekli kod njega. Za sobom su ostavili tri leša i križ okrenut naopako. 

Sve je počelo kad ih je Venegas nagovorio da nekog opljačkaju i tako su došli do svećenikove kuće, a Venegas priznaje da ih je ondje nagovorio da ga ipak ubiju. 

"Sotona je želio njihove duše"

"Venegas je imao misiju, a to nije bila krađa. On je mislio da je na misiji za Sotonu: Sotona je želio njihove duše. U tom trenu sam ga se bojao", ispričao je Martinez. 

Kad su shvatili da Smiley nije sam u kući, Venegas je rekao: "Više duša za Sotonu."

Iako je Venegas (na fotografiji) bio taj koji se prozvao "sinom Sotone" te organizirao cijeli napad, on je zaradio "samo" zatvorsku kaznu u trajanju od 41 godine. 

Spasilo ga je to što je u vrijeme kad je počinio zločin imao samo 16 godina, za razliku od Martineza koji je već bio napunio 17. Flores, koji je sve otkrio policiji te priznao da su oružje uzeli iz njegove garaže i da ih je vozio, ali nije sudjelovao u ubojstvima, nije osuđen.

"Naljutio sam se i rekao si da je bolje da nekog ubijem"

Intervju je dao i 54-godišnji James Robertson koji je na smrtnu kaznu osuđen nakon što je ubio drugog zatvorenika Franka Harta. 

Tijekom intervjua James je ispričao kako je Franka ubio s namjerom jer je htio izbjeći da ga zadržavaju u samici. 

"Znao sam da će iskoristiti svaki izgovor da me strpaju u samicu. Bilo koji izgovor. Na kraju sam se naljutio i rekao samom sebi da je onda bolje da jednostavno nekog ubijem. Planirao sam to", ispričao je, a zatim smijući se dodao: "Ne osjećam krivnju."

"Volio bih vratiti vrijeme"

Treći ubojica David Lewis koji je osuđen za ubojstvo starije žene kojoj je provalio u kuću, iskazao je kajanje. 

"Da se bar mogu vratiti kroz vrijeme i poništiti to što sam napravio. Nakon dugog razmišljanja o tome sad napokon znam što znači živjeti", tvrdi on. 

Serija koja se na Netflixu pojavila prije nešto manje od mjesec dana, oduševila je fanove žanra, a neki su je usporedili s hit serijom Making A Murderer. 

Pročitajte više