Sanaderova poezija inspirirala Mani Gotovac za dramu o licemjerstvu u katoličanstvu

"DOSTA mi je polovnjaka. Hoću, konačno, muški da me se. Balkanski, štono riječ. I to sada. Odmah. Nunc aut numquam", stihovi su na koje je oko bacila Mani Gotovac, a koje je davne 1987. godine objavila Slobodna Dalmacija. Autor je Ivo Sanader, pjesma je naslovljena "Nenia Salonitana", a danas je, dvadeset godina nakon nastanka i mnogih poetičnih utakmica u Sanaderovim nogama, postala inspiracija za osnivanje privatnog teatra bivšoj intendantici dvaju HNK.

"Ta seksualno eruptivna pjesma isprovocirala me da priredim komad koji bi se bavio u nas veoma prisutnim licemjerjem javnog izigravanja konzervativnih i katoličkih vrijednosti iza kojeg se krije privatno ponašanje posve u neskladu s istima", govori Mani Gotovac za Jutarnji list. "Uzela bih samo dvije kitice, za toliko po zakonu ne moram tražiti dopuštenje autora. Uklopila bih u tekst i reference od Plauta, preko Molierea, do Mate Matišića, koje bi ušle u kontekst progovaranja o licemjerju", kaže.

Osim Mani, državnog vrha prihvatila se i Nives Celzijus

I tako se, nakon jedne starlete, ranom poezijom državnog vrha počela baviti i iskusna hrvatska teatrologinja, koja će, vjerujemo, publici, za razliku od Nives Celzijus, moći ponuditi nešto više. Sudeći prema prošlim (polu)komercijalnim kazališnim uspješnicama, teatar "Mani" da, tako će se zvati, trebao bi Ivinu poeziju pretvoriti u dramu za dvoje glumaca, komad o licemjerju katolika, oštru kritiku hrvatskog društva i to, čini se, nekad i sad.

Biografija izlazi uskoro

Ipak, Mani je kazališni projekt stavila na čekanje, jer trenutno ima važnijeg posla. Zabavljena je pisanjem memoara, koja bi trebala biti na uredničkim stolovima krajem godine. Teatar "Mani" trebao bi profunkcionirati za otprilike godinu dana.

Nenia Salonitana

za J. P.

Dosta mi je polovnjaka.
Hoću, konačno, muški da me se.
Balkanski, štono riječ.
I to: sada. Odmah. Nunc aut numquam.

Dosta mi je polovnjaka.
Tko će me, ah, tko će me, konačno, muški?
Drhćem uzbuđena. Zakoraknuti u povijest?
Quid multa? Muškarčinu čekam. Dokrajči!

Dosta mi je polovnjaka.
Numerus Negidius. Prekini, konačno, agoniju.
Dosadni niz historijskih zelembaća.
Faex populi.
Čekaj s asfaltom. Iskorijeni najprije.

Dosta mi je polovnjaka.
Od Avara do danas. Iskrči sve, konačno.
O, sancta simplicitas. Muški me dohvati!
Ne dvoumi. Iščupaj. Ob maiorem cautelam.

Dosta mi je polovnjaka.
Po peti put. Po tko zna koji put. Konačno:
Svrši!!! O fictus possessor. U spomen:
Mojim imenom cestu nazovi.
Nuper obiit.

Pročitajte više