Smrtno opasna: Top 10 najzagađenijih mjesta na svijetu

ZAŠTITNA maska i odijelo prijeko su vam potrebni nađete li se igrom slučaja na nekoj od 10 niženavedenih lokacija, a ne želite osjetiti posljedice tog posjeta na svom zdravlju. Ovo su najzagađenija mjesta na svijetu i zasigurno biste trebali izbjeći da neka od njih ikad u svom životu posjetite. Neka će vas odmah odvesti u smrt, a na nekima ipak morate malo duže boraviti kako bi vaše zdravlje znatno bilo ugroženo.

1. Jezero Karačaj, Rusija

Jezero Karačaj nosi nezahvalan naziv "najzagađenije točke na svijetu". Između 1949. i 1965. godine maleno jezero služilo je kao primarno odlagalište radioaktivnog otpada. Zbog visoke razine radijacije na tom području svaki posjet toj lokaciji bez odgovarajuće zaštitne opreme siguran je odlazak u smrt.

2. Linfen, Kina

Linfen se smatra jednim od najzagađenijih gradova na zemljinoj kugli. Zrak je toliko ispunjen raznim prljavim česticama, pogotovo onima ugljena iz obližnjih rudnika, da je jedan dan boravka na "svježem zraku" u tom gradu istovjetan tome da ste popušili tri kutije cigareta.

3. Los Angeles, SAD

Los Angeles izrazito je zagađen otrovnim plinom ozonom, koji izrazito štetno djeluje na pluća. Prema službenim podacima, procjenjuje se da svake godine u "gradu anđela" zbog spomenutog zagađenja zraka prerano umre 18.000 stanovnika.

4. Delta Nigera, Nigerija

Procjenjuje se da je u proteklih 50 godina na području delte Nigera proliveno između 1,2 i 1,7 milijuna tona nafte. To je rezultat loše održavanih naftovoda, ali i sabotaža. Spomenuto zagađenje izravno utječe prvenstveno na biljni i životinjski svijet tog močvarnog područja.

5. London, Velika Britanija

Na petom mjestu našao se još jedan velegrad, London. Velika Britanija emitira najviše dušikovog oksida u svijetu, a stručnjaci navode kako je zahvaljujući zagađenom zraku životni vijek stanovnika Londona skraćen za čak devet godine. U Londonu svake godine oko 50.000 ljudi prerano umre zbog posljedica zagađenja.

6. Dzeržinsk, Rusija

Na području Dzeržinska je između 1930. i 1998. godine bačeno više od 300.000 tona kemijskog otpada. Dzeržinsk je u vrijeme Hladnog rata bio glavna lokacija za proizvodnju kemijskog oružja, a posljedice toga osjećaju na stotine tisuća stanovnika tog područja. Tome svjedoče i statističke brojke - smrtnost na tom području je u proteklom desetljeću 200 posto veća od rodnosti.

7. Phoenix-Mesa-Scottsdale, SAD

Područje velegrada Phoenixa i gradova koji ga okružuju u 2010. godini proglašeno je najzagađenijim mjestom u SAD-u. Regija je zagađena djelovanjem elektrana, rafinerija i tvornica. Zrak je pun prašine, čađe i aerosola.

8. Rijeka Citarum, Indonezija

Rijeku Citarum smatra se najzagađenijom rijekom na svijetu. Zatrovana je kanalizacijom i smećem iz tvornica i kućanstava. Azijska Banka za obnovu i razvoj dosad je u čišćenje rijeke uložila 500 milijuna američkih dolara.

9. La Oroya, Peru

Postrojenja za preradu sirovina i talionice zatrovale su zrak na tom području olovom, cinkom, bakrom i sumpornim dioksidom. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, čak 99 posto djece rođene u tom gradu razinu teških metala u krvi ima znatno veću od dozvoljene.

10. Černobil, Ukrajina

Nuklearna katastrofa do koje je 26. travnja 1986. godine došlo u nuklearnoj elektrani u Černobilu dovela je do ispuštanja radijacije 100 puta veće od one koju su zajedno prouzročile bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki. Prije nesreće je u Černobilu živjelo oko 14.000 stanovnika, a danas su grad i cijelo okolno područje zbog radijacije nenaseljeni i pod posebnim nadzorom iz sigurnosnih razloga.

Pročitajte više