Što se stvarno događalo na brodu Damira Miloša?

NA WEB stranicama Damira Miloša (Morsko-prase.hr) objavljena je autorizirana kronologija događaja. Izmučenog jedriličara spasio je misteriozni neznanac na brodu, ili priviđenje.

Kronologija

Oko 15 sati u subotu Milošev brod krenuo je jedriti u pravcu svjetionika Mulo, potom zbog vremenskih uvjeta nekoliko puta mijenja smjer. Vjetar pojačava.

Oko 20 sati umor počinje prevladavati, Miloš odustaje od borbe. Stavlja brod u zaustavni položaj, i odlazi odspavati. Budilica nije dovoljno glasna za izmorenog Miloša.

Umjesto predviđenih pola sata, jedriličar spava 8 sati. Brod je za to vrijeme pao skoro do punte Pelegrina. Do 16 sati Miloš ne odustaje od regate, već pokušava obići otok Brač s istočne strane te uz obalu doći do Splita.

Nema više snage i javlja Radio Splitu da odustaje od regate i niz vjetar odlazi do Korčule. Miloš nije znao da ga iz Splita nisu čuli.

Do Korčule plovi polako, uz povoljan vjetar. Oko ponoći ulazi u Korčulanski kanal. Pokušava skinuti jedra, ali ga nagli trzaj baca u kokpit. Pada leđima na vinč i ostaje bez daha, dok brod prema obali nosi struja.

Miloš nepomično leži bez snage da se makne skoro pola sata, kad se jedrilica ukliještava među stijenama na obali. Dubina je dosta velika, ali dio broda je ukliješten.

Misteriozni neznanac

Miloš se uspijeva ustati i nakon što je doteturao do kabine, pada od umora. Daljnjeg tijeka događaja sjeća se u magli.

«U jednom trenu osiječa da brod bočnom razmom udara u stijenu. Već pomišlja dati poziv u pomoć, ali ipak izlazi vani i u taj mu se tren čini daje na brodu još netko.

Pita ga što radi a to mu priviđenje odgovara da ga je došao pomoći odsukati. Motor je upaljen i vozi unatrag. Tko ga je upalio, kada ga je upalio, nije mu jasno ni danas.

Čovjek mu kaže da će mu pokazati način kako odsukati brod. I stvarno bez ikakve intervencije brod se u jednom trenu oslobađa uklještenja i ponovo se bez nekih oštećenja oslobođen počne kretati.

Miloš se okreće, a priviđanja nestaje, samo brod slobodno plovi. Mrkla je noć, 3 sata ujutro. Stavlja motor u ler, skida jedro te danas 9.XII oko 5 sati ujutro uplovljava u ACI marinu Korčula.

U marini nikoga, ali se bez problema veže , stavlja muring, te odlazi na obalu naći telefon. U 6 sati nalazi telefon i javlja se svojima u Vodice. Iznenađuje se što je pokrenuta potraga...

I to je to. To su činjenice» - kaže osoba koja je zapisivala Miloševe riječi.

Pročitajte više