Vanquish S V12 – najbrži Aston Martin svih vremena

ASTON MARTIN, najcjenjeniji britanski proizvođač sportskih automobila, u Parizu predstavlja ekstremnu izvedbu svog top-modela. I ne samo to, Vanquish S je najbrži serijski automobil koji je Aston Martin ikada proizveo.

Dovoljno je reći da se radi o automobilu sposobnom za brzine veće od 321 km/h (200 m/h). Ipak spomenimo da će "engleska munja" do 100 km/h stići za 4.8 sekundi, a do 160 km/h za svega 9.8 sekundi. Da bi postigli takav rezultat, moralo se izvući više snage od 460 KS s koliko raspolaže serijski Vanquish. Zadržan je isti 6.0 V12 motor kojem je nakon opsežnih modifikacija snaga povećana na 388/527 kW/KS dostupnih pri 7.000 o/min, a okretni moment na čak 577 Nm pri 5.800 o/min.

Tu se nije stalo, usavršen je ovjes i kočnice, dok je upravljački sustav reduciranjem prijenosa postao izravniji. Sasvim logično s obzirom da je serijski model često bio prozivan zbog neuvjerljivih voznih osobina i stoga bio indisponiran sportašima sa Starog kontinenta kao što su Porsche i Ferrari.

Kako bi se razlikovao od "obične" izvedbe, ekstremni Aston je dobio blago izmijenjenu vanjštinu. Prepoznatljiva prednja maska je blago zaobljena i povećana, čime je uz novi vizualni identitet ujedno poboljšano hlađenje motora. Također, sasvim opravdano su odabrani aerodinamični dodaci što itekako utječe na stabilnost pri većim brzinama. Iz istog razloga je izmijenjen poklopac prtljažnika, pa je minimaliziran utjecaj uzgonskih sila. Koeficijent otpora zraka od 0.32 (prije 0.33) nije najbolji rezultat u klasi, ali je sasvim dovoljan za ovaj tip vozila.

Bez obzira na cijenu, nova izvedba modela će biti vrlo tražena roba. Dovoljno je reći da je četvrt milijuna eura vrijedan Vaquish predstavljen 2001. godine do danas prodan u više od 1.500 primjeraka.

Pročitajte više