Već naredne nedilje, između ispovidi i pričesti, saznat će detalje veze koju negirate

Foto: Index

SVAK zna nekog ko nije u mogućnosti bavit se poslon koji voli. Kad ne more vodit informativni program, vaša poznanica svoj talent besplatno dili s drugima. Prva sazna šta se kome dogodilo, ali poštujući nepisano pravilo informativnih emisija, u eter pušta isključivo loše vijesti. Najdraži su joj smrtni slučajevi, pogotovo iznenadni. Za vas je žalovanje ludon radovanje, a njoj je smrtni slučaj izvanredna vijest. Najavu počinje sa Znate li, a ako je u žurbi, vokabularnu predigru skrati na prostu, mozgovno-penetracijsku rečenicu: "Umrla je Ivka!".

Prije ona sazna da je Ivka umrla negoli pokojnica izdane. Dok van saopćava tužnu vijest, na licu joj vidite isforsirani šok koji se miša sa zadovoljstvon zato što vijest čujete od nje. Idealno je ako Ivka dotad nije bolovala. Od vas se očekuju uobičajena pitanja: "Kad je sprovod? Od čega je umrla?", itd. Ako je poznanica u žurbi, na pitanja odgovara prije negoli ih postavite. Saznajete da je Ivka umrla od srca, da nije govorila s braton, ali je sama sa sobon, i da će Ivkin brat ipak doć na sprovod. Lako mu je sad kad Ivka ne more govorit. Ivkina ćer živi u Zagrebu, a poznanica znade i kojin buson dotična dolazi. Samo da ne zamete oko Like. Sad žuri - čeka je još pet kafića do ureda.

Zna se dogodit da preminulu osobu ne poznajete. Ko je teta Anka? Poznanica je na rubu suza, pa ste uvjereni da se radi o njenoj teti. Jok! Ona je ne zna, ali plače zato šta je ne znate vi. Mislila je da van je to rodica. Objašnjava van kako više vridi da vašu babu satare auto negoli da u Siriji pogine 5 ijada judi. Da van je baba živa, gurnili bi je pod šleper - toliko van se poznanica smilila.

U drugu kategoriju vijesti spadaju teške, neizlječive, bolesti i rastave braka. Te novitade počinju sa Jeste li čuli ... Ono šta vi jeste ili niste čuli, ona već zna. Iz pouzdanih izvora. Indirektno van daje naslutit da se spomenuta otajstva najčešće doznaju u crkvi. Odatle se božja rič proširi na kafiće, rivu i restorane, dok ne stigne u svačiju kuću. Ako se radi o prevari u braku, doznajete da je prevarant bario i poznanicu prije pet godina, ali nije o tome tila govorit. Samozatajna kakva je, držala je to za sebe.

Ako je tumor u pitanju, njoj je najdraže ako se radi o ritkon, progresivnon, obliku. Tu nije presudno poznajete li oboljelog, mada, po mišljenju poznanice, lipo je znat od koga ste, makar trenutno, zdraviji. Iz etera se odjavi sa daj bože zdravlja!

Treća kategorija vijesti počinje sa Čula san...Kad je ona nešto čula, znači da se ne sića je li joj kogod to kaza ili je izmislila. Treća kategorija vijesti je najfleksibilnija jer se tu i obična laž smatra viješću. Najčešće se tiče onih osoba kojima uspijeva sve šta poznanici ne uspijeva; zaradit, uživat, putovat, jebavat. Njoj je drago kad nešto pođe po zlu onima koji su navikli na dobro. Za razliku od prve kategorije vijesti, grimasa na licu joj nije isforsirani šok, već prirođena zluradost. To je ujedno i kategorija koju jedva pratite i uglavnon se sramotite neznanjen. Kako niste čuli da je Ivo ostavio Katu, čudi se poznanica. Slegnete ramenima, mada imate alibi. Nakon pranja kose, ostalo van je vode u ušima. Olakotna okolnost van je šta ne znate ni ono šta vas se tiče. Poznanica čuje da ste u tajnoj vezi s Mirkon. Jupiiii!!! Drago van je zbog vas! Usput napomenete da je jedini Mirko kojeg znate- vaš ujak. Ne viruje van. Doćukat će ona šta se s vama događa i bez da vas pita. Već naredne nedilje, između ispovidi i pričesti, saznat će detalje veze koju negirate.

Ne morete u svako doba dana podnit novosti, pa poznanicu izbjegavate. Ona na rivu, vi u kalu. U koji god kafić sili, unutra ili vanka, nađe vas. Jutros, uz prvu kafu, saznajete kojoj je ženi onkolog diga sve doli. To van je diglo tlak, pa ste nesuđenu haerteovku safatali za vrat i zapritili joj krvoprolićen pri narednon susretu. Niste ni došli kući, a po gradu već kola vijest treće kategorije - da niste svr sebe. To je barem istina. Da jeste, ali bi je ostavili na životu? 

Pročitajte više