Video: Platforma Sea Orbiter - Čudesan izum francuskog arhitekta



FRANCUSKI arhitekt inspiriran morem i vodom, Jacques Rougerie, osmislio je platformu Sea Orbiter, "morskog konjića" koji bi trebao poslužiti u istraživanju podvodnog svijeta. Iako se zasad radi samo o ideji na papiru, za ovaj projekt već su zainteresirani NASA i ESA (European Space Agency) jer je moguće istraživati more iz najdonjeg dijela broda te ostvariti idealne uvjete astronautima za vježbu.

Naime, na taj će način astronauti moći vježbati "zavrtanje vijaka i zamjenjivanje raznih modula" što podsjeća na bestežinsko stanje u svemiru. "Radeći u vodi ili vakuumu astronauti praktički nemaju težinu, stoga će im ovo biti idealna vježba", rekla su iz NASA-e. No, to nije nova ideja za trening astronauta, jer je 1964. godine prvi puta na tu ideju došao Malcolm Scott Carpenter, bivši astronaut i akvanaut koji je nakon Alana Sheparda, Gusa Grissoma i Johna Glenna četvrti Amerikanac u svemiru. NASA danas ima najviše baza za trening pod vodom oko Floride.

Inspiriran čarobnim svjetovima Julesa Vernea

Kako je arhitekt Jacques Rougerie sam napomenuo, Sea Orbiter je osmislio vođen idejama čarobnih svjetova nastalih u glavi Julesa Vernea, francuskog pisca i pionira znanstvene fantastike koji je djecu i odrasle zabavljao pričama o "putovanjima u središte Zemlje" ili kapetanu Nemu te zbivanjima "20 tisuća milja pod morem".

Rougerie je svoj projekt zasad izradio jedino u obliku makete od tri i pol metra, a u stvarnosti brod bi trebao biti visok 51 metar, od kojih je veća polovica, točnije dvije trećine, ispod površine vode. Ako se njegove zamisli budu ostvarile, a kako stvari stoje to bi se uskoro moglo dogoditi, brod će moći bez problema podnijeti 15-metarske valove i olujne nalete vjetra.

Ono što veseli istraživače koji će jednog dana naći na brodu je izuzetna stabilnost broda zbog koje će se smanjiti broj oboljelih od morske bolesti. Dio broda koji će se nalaziti iznad površine vode sadržavat će laboratorije za klimatologe i ekologe.

Pročitajte više