VIDEO Veliki povratak Nintenda: Sve što znamo o Switchu

Foto: Press

NINTENDO prošlog je tjedan podigao prašinu svojom novom hibridnom konzolom naziva Switch.

Japanska tvrtka koja je tijekom posljednjih tridesetak godina podizala letvicu legendarnim uređajima kao što su NES, Gameboy, SNES i Nintendo 64, posljednjih godina nije imala prevelikih uspjeha, a Wii U koji se pojavio u studenom 2012. i koji je trebao postati ravnopravni konkurent Sonyjevoj konzoli PS 4 i Microsoftovoj Xbox One, nije polučio očekivani uspjeh. Mnogi su zaključili da je Nintendo izgubio fokus.

To su odlučili promijeniti predstavivši Switch, a sudeći prema reakcijama čini se da bi im moglo poći za rukom ne samo izbaciti hit konzolu već i promijeniti način na koji uživamo u video igrama. Tim više jer se Sony i Microsoft trenutno oslanjaju na VR (koji može, ali ne mora postati hit), a njihove "osvježene" konzole u najboljem su slučaju tek podrška novoj tehnologiji.

Vidjeli smo tek dio onoga što Switch može

Kao što smo mogli vidjeti u najavnom videu, radi se o prijenosnom uređaju s odvojivim kontrolerima (Joy-Con, a postoji i tradicionalnija Pro verzija kontrolera) koji možete spojiti s televizorom ili s drugim uređajima stvarajući pritom lokalnu multiplayer zajednicu.

Ukratko, ideja je da igrate bilo kad i bilo gdje i to bez prestanka i pada kvalitete.

No, to je tek vrh sante, a Nintendo će do ožujka iduće godine (kad bi se konzola trebala pojaviti na tržištu), vrlo vjerojatno otkriti i ostale tajne Switcha. Ekipa s portala Polygon obratila je pažnju na prijavljene patente pa postoji mogućnost da će konzola imati GPS, praćenje pokreta i ugrađeni projektor što otvara niz mogućnosti. Tu su još kontrola objekata gestama i detekcija objekata u rukama igrača.

Naravno, sve to ne znači da će konzola imati sve ili čak bilo što od navedenog, ali mnogi već razvijaju teorije. No, pojavi li se samo dio toga, imat ćemo itekako zanimljivu novu konzolu koja bi zagrižene fanove "plejke" i Xboxa mogla natjerati da razmisle o promjeni tima za koji igraju.

Konzola neće koristiti diskove već SD kartice nalik kertridžima (GameCards), ali to ne znači da ne postoji mogućnost korištenja drugih formata.

Što je s igrama?

Ono što je najbitnije svakako su naslovi, a što se Switcha tiče, nema razloga za strah jer Nintendo je odmah nakon izlaska videa objavio i opsežnu listu proizvođača među kojima su provjerena imena kao što su Bethesda, Electronic Arts, Konami, Warner Bros Interactive, Ubisoft, Activision, Konami, Sega, Epic Games, Capcom, Square Enix i mnogi drugi.

U videu smo mogli vidjeti "Mario Kart", "The Elder Scrolls V: Skyrim" i "NBA 2K", ali prvi veći naslov svakako je nastavak kultne franšize "The Legend Of Zelda: Breath of the Wild" i novi nastavak Super Marija (što je sasvim logično jer nova Nintendova konzola bez novih avantura talijanskog vodoinstalatera ne bi bila potpuna). S obzirom na novonastalu popularnost, treba biti spreman na novu igru s Pokemonima, a ne smijemo zaboraviti ni na već spomenute patente koji bi lov na Pokemone mogli podići na višu razinu.

Mnogi vlasnici prethodnih konzola pitali su se i postoji li touchscreen (koji je bio ključan za mnoge igre za Wii U i 3DS), ali zasad nema potvrde jer svi u videu koriste Joy-Conove. No, ima vremena i Nintendo je predstavio tek dio onog što njihova nova konzola nudi.

Nećete moći igrati starije video igre niti će postojati način da koristite stare fizičke medije na novom sustavu, što je odmak u odnosu na prethodnike Wii U i Wii. No, uvijek postoji mogućnost naslova u sklopu Virtual Console servisa.

Streaming, baterija i cijena

Kao i u slučaju svih suvremenih konzola, vjerojatno ćete moći streamati filmove i bit će pravo iznenađenje ako to ne bude slučaj i sa Switchom.

Što se baterije tiče, Nintendo će se morati isprsiti jer grafika je odlična, a budući da je riječ o prijenosnoj konzoli, tako kvalitetni naslovi mogli bi brzo "posisati" bateriju. Ne zna se hoćemo li moći kupiti dodatne dockove, ali to bi bila zgodna opcija jer tako sustav možete postaviti u više prostorija.

Što se cijene tiče, trenutno ne znamo ništa, ali Wii je koštao 250, a Wii U 350 dolara pa treba očekivati uređaj u tom cjenovnom rangu.

Prerano je reći ima li Nintendo hit ili ne, ali našu pažnju svakako imaju.  

Pročitajte više