Vraća se Nokia, a ovo su njihovi mobiteli koje smo obožavali

Foto: Press

OVIH dana vjerojatno ste mogli pročitati vijest o velikom povratku finskog giganta Nokia koji je devedesetih i ranih dvijetisućitih dominirao svjetskim tržištem mobilne telefonije.

Kompanija je obznanila da će finska tvrtka HMD Global (mahom menadžeri nekadašnje Nokije) u suradnji s partnerima FIH Mobile preuzeti posao koji je Microsoft prije tri godine zabrljao i pokušati vratiti staru slavu novim proizvodima koji će raditi na Android operativnom sustavu.

Uglavnom, ovo je savršeni trenutak da se prisjetimo starih "cigli" i "ciglica" koje su nekoć harale tržištem i bile apsolutni "must have" svake tehnološki osviještene osobe. 

Nasljednik 1011 na sceni se pojavio 1994., a u vrijeme izlaska njegov softver mnogi su smatrali nevjerojatno naprednim. Naravno, "naprednim" u prijevodu znači da su korisnici na raspolaganju imali "čuda" kao što su adresar, različiti tonovi zvona, a u slobodno ste vrijeme mogli uživati i u nezaboravnoj "Zmiji".

Ovo je ujedno i prvi Nokijin telefon koji je imao prepoznatljivi zvuk zvona koji je, ako to niste znali, adaptacija "Gran Valsa" Francisca Tarrege.

Priznajte, čim ste ga vidjeli u "Matrixu", željeli ste ga jer ako ga je koristio Neo, taj haker, majstor kung-fua i suvremeni Isus - vjerojatno i jest nešto najbolje na svijetu.

Realno, isticao se kliznom zaštitom koja bi čuvala tipkovnicu u džepu i približila vam mikrofon ustima kada biste pričali, ali to je više manje to.

"Banana" je bila izuzetno kul kad ste je vidjeli u filmu, ali slider na oprugu u filmu je dodan zbog dramatskog učinka i u stvarnom se svijetu pojavio tek kod kasnijih modela (7110). Bio je lagan, bio je otporan i bio je prilično skup (oko 1000 dolara).

Gledajući iz današnje perspektive, model 5110 se najlošije odupro zubu vremena pa čak i na promo fotkama izgleda prljavo, pohabano i kao da je već imao nekoliko vlasnika od kojih je barem jedan bio rudar.

No, koliko god ružan bio, imao je izvrsnu bateriju, solidan zaslon i bio je prvi na kojem ste mogli promijeniti masku što je kasnije postao neizostavni detalj svih novijih modela.

Imali ste ga, voljeli ste ga, a neki od nas i dan danas tvrde da 3210 ne bi mijenjali da se nije pokvario. Uređaj je ujedno uveo kompaniju u najbolje poslovno razdoblje u povijesti tvrtke.

Na tržištu se pojavio 1999., a dolazio je u čak šest različitih boja. Imao je slikovne poruke, različite tonove zvona, a zmija, zmija je izgledala... Kao i na ostalim Nokijinim uređajima.

Bio je na glasu kao jedan od najizdržljivijih uređaja, a prodano ih je preko 160 milijuna te je i danas jedan od najuspješnijih Nokijinih mobitela u povijesti.

 

Iako ga danas uvrštavaju na liste najprodavanijih, 3310 nije se prodavao kao 3210, ali je bio izuzetno popularan s čak 126 milijuna prodanih uređaja diljem svijeta. A ako smo prethodnika hvalili zbog izdržljivosti, 3310 je bio je tenk. Bez problema ste s njim mogli ući u tučnjavu i koristiti ga kao hladno oružje.

Štoviše, Finska je upravo ovaj model krajem prošle godine uvrstila u tri "nacionalna emojija", a ovaj emoji nosi naziv "neslomljivi".

Imao je kalkulator, štopericu, podsjetnik i čak četiri igre: Pairs II, Space Impact, Bantumi i - pripremite se - Snake II. Uz sve to imao je i gomilu različitih maski koje su proizvodile brojne tvrtke od kojih je većina proizvodila jeftini i kičasti šrot.

Izgledao je odlično, djelovao super napredno i nekonvencionalno (zbog QWERTY tipkovnice) i nije ga imao baš svatko. U načelu je imao sve što i ostali telefoni, ali s jednom OGROMNOM razlikom - puštao je empetrice.

Imao je 64 MB interne memorije, MP3 fajlove morali ste konvertirati u drugi format, a ako vam je korištenje Nokia PC Suitea bilo prekomplicirano, mogli ste jednostavno slušati radio. Da, bio je toliko napredan da je imao radio.

Ovo je bio pionirski potez za Nokiju.

Naime, ovo je prvi njihov uređaj s ugrađenom kamerom i prvi koji je koristio operativni sustav Symbian S60. Zašto vam ove stvari uopće spominjemo? Dakle, Nokia je kasnije osmislila neke od najboljih mobitela s kamerama (N93, N95 i Lumia 1020), a S60 kasnije je postao standard za većinu modela koji su uslijedili.

S druge strane, bio je neudobno glomazan.

Nokia je 2002. na tržište izbacila 6650, svog prvi 3G mobitel.

Već sljedeće godine tvrtka je u ponudi imala i model 1100, relativno jeftini uređaj koji se prodavao po cijeni od 136 dolara, a prodano ih je preko 200 milijuna. Šest godina kasnije pojavio se i 6650 Fold koji je djelovao daleko profinjenije, ali tada su već počela neka druga vremena.

Nokia je N-Gageom pokušala osvojiti populaciju gamera, ali to im nije baš pošlo za rukom. Stručnjaci smatraju da se uređaj pojavio prerano, a s cijenom od 300 dolara prodano je samo tri milijuna uređaja.

Iduće godine, tvrtka je upozorila investitore da će prihodi biti "ispod očekivanja".

Dva veća udarca za tvrtku dogodila su se 2007. Nokia je prvo iz prodaje morala povući 46 milijuna uređaja zbog neispravne baterije, a zatim je Apple predstavio i prvi iPhone.

Sama bit trendova je da dolaze i odlaze, a jedan od trendova koji su opravdano prohujali i nestali iz sjećanja, svakako je 7600-ica koja se trebala dopasti mlađoj ekipi. U stvarnosti, nije se dopala nikome jer ne samo da je izgledala očajno nego je bila izuzetno teška za korištenje.

Savršen podsjetnik da biti originalan nije uvijek dobra stvar.

Još jedan trendi hit bio je i model 7280, tzv. "fashion phone" koji bismo najbolje mogli preveseti kao "maleno, na prvi pogled lijepo, a na drugi gotovo suludo nepraktično". Nazivali su ga još i "lipstick phoneom" jer je, kao što možete vidjeti iz priloženog, izgledao kao ruž za usne, a imao je čak i malo zrcalo da u svakom trenutku možete popraviti maskaru.

 

Preklopni telefoni. Nekoć davno bili su sveprisutni, a danas ih nazivamo "burnerima", viđamo ih samo u Adeleinom spotu, zbunjuje nas i pitamo se zašto ga uopće koristi. Je li dilerica? Bježi li od zakona? 

Iako se radilo o uređaju koji je bio prilično slab po pitanju multimedijalnog sadržaja (posebno u odnosu na tadašnju konkurenciju), radilo se o popularnom uređaju jednostavnog dizajna i odlične kvalitete poziva.

A ono što je možda i najvažnije, radilo se o pristupačnom uređaju koji je izgledao sasvim pristojno.

Sjećate li se Rihanninog spota za pjesmu "SOS"? Možda toga tada i niste bili svjesni, ali svjedočili ste odlično odrađenom product placementu. Naime, pjevačica koristi upravo ovu Nokiju, a nakon što su je vidjeli, tinejdžeri su se pomamili za njom.

Radilo se relativno kvalitetnom uređaju koji se mogao pohvaliti twist tehnologijom o kojoj nećemo previše pisati jer zapravo je besmislena i nikog za nju nije briga u 2016.

Imao je kameru od dva megapiksela, 10 MB interne memorije, podržavao je microSD kartice do 2 GB, a to je značilo da ste u njega mogli potrpati 1500 pjesama. Što je u to vrijeme bilo prilično velika stvar. Kao i Rihannin "SOS".

Pročitajte više