Zlatko Sudac strikes again: Bože, Bože, zašto si me ostavio... Na dnu mora!

U ŽIVOTU svakog piskarala koje se bavi komentiranjem raznoraznih društvenih događaja postoje mali, ali brojni trenuci sreće. Oni vam mogu automatski popraviti dan i učiniti ga savršenim. Za njih su gotovo uvijek zaslužni članovi "Prva petorke", skupine vrhunskih komičara čija je misija zabaviti nas i učiniti naše živote šarenijima. Marko Perković Thompson, Milan Bandić/Željko Kerum, Zdravko Mamić, Don Anđelko Kaćunko i Zlatko Sudac svojevrsni su creme de la creme. Najbolji od najboljih  u svijetu luđačkih, glupavih, sirovih, skandaloznih, sramotnih, ignorantskih i prije svega tragikomičnih izjava od kojih svaki pokriva najmanje jednu kategoriju.

Lopovi, sirovine i luđaci imaju jebenu sreću jer na ovim se prostorima njihove mane tretiraju kao vrline.

Slavni dolaze i odlaze, neko vrijeme pune novine, a zatim nestaju bez traga. Prva petorka je tu zauvijek o čemu govori i duga i uspješna karijera nastupanja u prvoj postavi. Svaki njihov javni istup već je dugi niz godina vijest za naslovnicu. Ludi Thompson ponovno divlja i trabunja o ustaštvu, imate temu. Zdravko Mamić "emocionalno" priča o Dinamu, imate temu. Milan Bandić ne zna engleski, grejt - imate temu. Kaćunko se bori protiv polaznika Hogwartsa, on ima problem, a vi imate temu.

Gotovčevi, Radeljakovi i slični bakrači vijesti su za jednu sezonu, bezveznjaci koji u pravilu ne zaslužuju da se o njima priča ili piše, ali na njih se moramo osloniti u periodu kada se prvaci zagrijavaju za neke od svojih velikih nastupa. No, "Prva petorka" je skupina profesionalaca na koju uvijek možete računati, koja vas rijetko ili gotovo nikad ne razočara i skupina koja se na ovaj ili onaj način međusobno podržava. Čak štoviše, na njima se stvara ime i upravo oni predstavljaju početni kapital svakog kolumnista i komentatora.

Na stranu to što podmorski Isus djeluje kao odlična zajebancija, najbolji dio nalazi se u idejnom rješenju ovog nesvakidašnjeg umjetničkog djela

Eto, Zlatko Sudac odlučio je izraditi podmorskog Isusa. Zašto? Ronioc Dražen Valerijev osmislio je podmorsku stazu kao turističku atrakciju, a Zlatko Sudac će usred podmorske špilje Katedrala zveknuti podmorskog Isusa u znak spomena na hrvatske branitelje. Tako će ovaj popularni lik iz Biblije koji je, između ostalog, poznat i kao čovjek koji hoda po vodi, napokon izgubiti jednu od svojih super moći jer Zlatko Sudac ga je odlučio zagnjuriti. Na stranu to što podmorski Isus djeluje kao odlična zajebancija, najbolji dio nalazi se u idejnom rješenju ovog nesvakidašnjeg umjetničkog djela. Bit će to raspeti Isus u prirodnoj veličini, a njegovo tijelo bit će prikazano "probodeno i vjerno u agoniji muke s vidljivim razderotinama rana bičevanja i razapinjanja, anatomski prikazanih vena, tetiva i grča tijela, osim lica, koje će biti po uzoru na Torinsko platno uz trnovu krunu. To je lice Boga otvorenih živih očiju koje komuniciraju s promatračem". I samo onako usput, Isus nije na križu već na živom stablu u čijem su podnožju i jednometarske jaslice sa svim elementima Božića.

Pa nije li to jednostavno prekrasno.

Nevino ronite, tragate za morskim puževima, pizdicama i trljama i odjednom se nađete u Horor Katedrali Zlatka Sudca gdje u vas bulji izmučeno truplo Isusa Krista prikucanog na stablo... Naravno, podrazumijeva se da su tu i jaslice jer ništa ne govori Božić kao kip žrtve linča na dnu mora.Crkva se upliće u politiku, u seksualni život i navike pojedinaca, u medicinu, školstvo, a sada ispada da više nismo sigurni ni na dnu mora. Poput Amerikanaca koji su svoju zastavu zabili u Mjesec, Zlatko Sudac je poput pravog poduzetnika otvorio svoju podružnicu na morskom dnu jer ako mogu Gospodin Klještić i Spužva Bob Skockani, može i Super Zlatko - čovjek od tisuću talenata.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više