Znate li po čemu se razlikuju svježe od starih jabuka? Odgovor će vas iznenaditi

Foto: Index

DANAS se obilježava Svjetski dan jabuka, jedne od najzdravijih i mnogima omiljene vrste voća. Uz mandarine, jabuke su voće koje u Hrvatskoj uzgajamo u dovoljnim količinama za domaću potrošnju, a uzgoju jabuka u Hrvatskoj pogoduju ekološki i klimatski uvjeti. Iako je poznato kako mogu stajati dulje od nekih drugih vrsta voća, ipak nije uvijek lako prepoznati kada su svježe. U nastavku pročitajte koji sve faktori utječu na dugotrajnu svježinu jabuka i na što obratiti pozornost prilikom kupovine. 

Kako prepoznati svježu jabuku?

Svježe jabuke moći ćete prepoznati prema nekoliko indikatora. Domaće i svježe jabuke imat će zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suha i lako se otrgne.

Svježe jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biti čvršće na dodir, stoga obratite pozornost i na to. Također, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.

Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mjestima gdje je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li svježa, bit će pomalo bezukusna i imati brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus. 

Foto: ENNA Fruit

Održite svježinu jabuka pravilnim čuvanjem

Kako bi vam jabuke dulje trajale nakon što ih kupite, najbolje bi bilo da ih držite na nekom hladnijem mjestu, poput smočnice, gdje će ostati svježe i do mjesec dana. Čuvate li ih u hladnjaku, možete otprilike dva mjeseca biti sigurni da će ostati svježe i jednako ukusne kao kada ste ih kupili. 

Držite li jabuke pored nekog drugog voća, imajte na umu da one otpuštaju etilenski plin koji može ubrzati propadanje voća koje je uz njih. 

Pravilno skladištenje ključno je da bi voće što dulje bilo svježe

Jabuke se beru jednom godišnje, a ova je godina bila jedna od najtežih za proizvođače jabuka. Učestali proljetni mrazovi u periodu cvatnje i loši klimatološki uvjeti u najranijim fazama razvoja ploda uzrokovali su obilno opadanje plodova u lipnju, a zatim je uslijedilo vrlo vruće i sušno ljeto.

Takvi uvjeti dodatno su smanjili količinu jabuka za branje, ali i nepovoljno utjecali na kvalitetu mnogih sorti, stoga je proizvođačima bilo vrlo važno dobro se pripremiti na izazove skladištenja jabuke ove sezone.

Vodeća hrvatska tvrtka za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća ENNA Fruit uspješno se suočava s ovim izazovima. S obzirom na to da otkupljuju voće i povrće iz svih krajeva Hrvatske preko mreže kooperanata koja se proteže od Međimurja, preko Zagorja, jaskanskog kraja, Moslavine, Podravine do Slavonije i Baranje, razvili su sustave skladištenja, sortiranja i pakiranja u otkupnim centrima, čime osiguravaju kvalitetu i kontinuitet isporuke.

ENNA Fruit takav jedan centar smjestila je u Dugo Selo u koje jabuke stižu nakon branja u optimalnoj zrelosti. Potom slijedi jedan od ključnih trenutaka, a to je smanjivanje udjela kisika u komori, što utječe na jabuku da ona sporije "diše" i tako ostaje duže svježa pa u komorama može biti od 6 sve do 12 mjeseci, ovisno o sorti.

Skladišni centar u Dugom Selu Enna Fruit opremila je i najnovijim kalibratorom koji dubinski snima kvalitetu jabuka. Jabuke se, sukladno potrebama i narudžbama kupaca, kalibriraju kako bi se saznala njihova klasa, prosječna težina i veličina da bi mogle biti što bolje pakirane.

Foto: ENNA Fruit

Kvaliteta domaćeg uzgoja

Uzgoj jabuka u Hrvatskoj dugogodišnja je djelatnost kojom se bave voćari diljem cijele zemlje, ponajviše na kontinentu. No voćarske analize pokazuju kako unatoč velikoj i dugogodišnjoj proizvodnji Hrvatska i dalje uvozi velike količine jabuka, što se negativno odražava na domaće proizvođače. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku u posljednjih deset godina pokazuju kako su se smanjile i površine pod nasadima, što je dodatan razlog za kupovinu domaćih jabuka. Također, analize su pokazale i kako dolazi do blažih promjena u sortama jabuka jer je primijećeno kako je najraširenija sorta, Idared, i ove i prošle godine imala smanjen urod. Pozitivno je što je uočena i povećana proizvodnja sorti Gala, Zlatni Delišes i Jonagold.

Navedene sorte koje bilježe rast proizvodnje, kao i Fuji, Braeburn i Granny Smith, uspješno se uzgajaju u najvećem hrvatskom voćnjaku Obreška koji na svim parcelama ima postavljen sustav navodnjavanja, kao i protugradne mreže i sustav zaštite od mraza kako bi stabla, a samim time i urod, bili što zaštićeniji i kvalitetniji. Jabuke iz voćnjaka Obreška, kao i iz mnogih drugih voćnjaka, do naših stolova distribuira ENNA Fruit, čime podupire domaću proizvodnju.

Foto: ENNA Fruit

Prilikom sljedeće kupovine jabuka obratite pozornost na to gdje su one proizvedene. Uvozne jabuke često će biti cjenovno povoljnije, ali njihova kvaliteta nije u istom rangu kao domaćih. Stoga, radije odaberite kvalitetu kupovinom jabuka koje su uzgojene u Hrvatskoj i podržite lokalnu poljoprivredu i voćarstvo.

Sadržaj donose Index i ENNA u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više