Najčešće greške: Kako razgovarati s bebom?

Foto: Shutterstock
 
RAZGOVOR s bebom vrlo je važan za razvoj djeteta. Neka istraživanja čak su dokazala kako je akademski uspjeh povezan s time koliko su roditelji razgovarali s bebom od rođenja do 3. godine. No, ipak nije važno samo da pričate, važno je što i kako govorite svojoj bebi. 
 
Temeljem više od 1500 sati verbalnih interakcija roditelja s djetetom pedijatri su došli do sljedećih rezultata:
 
Mame su više raspoložene za odgovor na bebino gugutanje. 88-94% vremena mame su pričale s bebama, a tate samo 27-30%.
 
Mame su više pričale s bebama ženskog spola. 
 
Bebe više reagiraju na mamin glas. I djevojčice i dječaci pokazali su veću sklonost komunikaciji s mamom.
 
Kako razgovarati s bebom?
 
Razgovarajte visokim tonom - Visok ton glasa i jednostavne i kratke rečenice s dugim izgovaranje samoglasnika najbolji su način komunikacije s bebom.
 
Bez tepanja - Ako želite pomoći djetetu da nauči govoriti, trebalo bi izbjegavati gugutanje i izgovaranje riječi koje nemaju pravo značenje. Tako ćete dijete samo zbunjivati. 
 
Dijete gledajte u oči - Bebe imaju tendenciju da gledaju onoga tko im govori u oči. Vrlo je važno uspostaviti taj kontakt. Izvođenje grimasa moglo bi zbuniti ili preplašiti dijete. Nakon 4. mjeseca beba postupno počinje pratiti micanje vaših usana, pa tada postaje još važnije jasno izgovaranje riječi.
 
Čitanje - Čitanje djetetu već od malih nogu usko je povezano s kasnijim djetetovim jezičnim sposobnostima. Važno je odabrati knjigu prikladnu za djetetovu dob jer su riječi i tematika vrlo važne. 
 
Prepričavajte djetetu svoj dan - Opišite vožnju do posla, druženje s ljudima, povratak kući i sve neka bude vrlo detaljno. Ponavljanje riječi i pojmova nekoliko tisuća puta, djeca počinju razvijati razumijevanje jezika i početi govoriti svoje prve riječi. 
 
Dajte djetetu vremena za odgovor - Između rečenica uvijek je dobro napraviti kratku pauzu. Beba će tako imati priliku odgovoriti vam i reagirati na ono što ste joj pričali. 

Pročitajte više