Psiholog tvrdi da je pronašao idealan trik za brzo smirivanje tantruma kod djece

Foto: Shutterstock

TANTRUMI ili izljevi bijesa uobičajena su pojava kod djece koja još uvijek ne znaju na smireni način rješavati vlastite frustracije ili druge negativne emocije. Međutim, dječji psiholog Sam Wass tvrdi da zna savršeno rješenje za brzo smirivanje tantruma kod djece, a preporučuje ga svim roditeljima.

Wass je stručnjak za područje dječjeg stresa i pažnje, a svoj je savjet o smirivanju njihovih čestih tantruma podijelio u razgovoru za The Mirror. Kako je objasnio, postoje određeni načini za najbolje rješavanje izljeva bijesa kod djece, a usput je roditeljima dao i savjete što obavezno trebaju izbjegavati kada dođe do tantruma.

Upozorio je da roditelji ni slučajno ne bi smjeli koristiti logiku kako bi pokušali smiriti dijete, već da umjesto toga radije koriste određene riječi i takozvane jezične trikove.

"Roditeljima su napadi bijesa izazovni jer su usmjereni na njih. Kada se dijete uzruja, roditelj je tu da im pomogne, ali se često čini kao da je on sam u fokusu i da je upravo on izazvao bijes kod djeteta. Zbog toga se možda čini logičnim koristiti smirenost i logiku sa svojim djetetom te ga pokušati uvjeriti da promijeni svoje ponašanje, ali to ne funkcionira s vrlo malom djecom jer ona to još uvijek ne razumiju'', objašnjava psiholog.

"Oni su u ovoj fazi kada su im emocionalni centri u mozgu ogromni, a centri za razum sićušni, pa je puno učinkovitiji način da se nosite s njihovim ispadom bijesa tako da komentirate ono što govore i ponovite im to koristeći njihov jezik'', dodaje.

No što to točno znači? Naime, kako objašnjava Wass, ako dijete, naprimjer, koristi fraze od dvije riječi poput ''želim sok'', možete uskladiti njegov jezik, ali i njegovu intonaciju.

"Pokušajte kopirati djetetov govor i tonalitet. Uskladite njegovo stanje i ono što govori, komentirajte to, gotovo kao nogometni komentator, pa ako kaže 'želim sok', na vama je da kažete 'želiš sok' kako biste bili sigurni da vas razumije. Ovaj osjećaj da vas dijete razumije pomoći će mu da se smiri i tek tada vi možete preusmjeriti njegovu pozornost na nešto drugo'', objašnjava psiholog i dodaje da to roditeljima u početku zna biti čudno, ali on to vidi kao najbrži način da se postignu rezultati.

Pročitajte više