Psihologinja nam je otkrila 3 problema u odgoju s kojima se susreću moderni roditelji

Foto: Shutterstock/Ivana Kober Vrbat

Odgoj je zahtjevan, osobito u današnje vrijeme, zbog obilja informacija i različitih metoda koje su dostupne.

Psihologinja Ivana Kober Vrbat otkrila nam je da je to upravo jedan od najčešćih problema u odgoju s kojima se susreću moderni roditelji. 

"Preplavljeni smo savjetima i literaturom o odgoju i roditeljstvu, mislim da je upravo to jedan od izazova - pronaći svoj put u odgoju i pronaći identitet sebe kao roditelja", navela je u razgovoru za Index. 

Također, tvrdi kako se danas puno priča o granicama. "Još jedan problem su granice: kako postaviti granice djetetu, kako ih održati i što učiniti kada su naše granice dovedene u pitanje, a pritom ne posezati za metodama poput fizičkog kažnjavanja djece i omalovažavanja njihovih emocija", ističe psihologinja.

Osim mnoštva informacija i postavljanja granica, Ivana je otkrila još jedan izazov: "Treći najčešći problem je međuvršnjačko zlostavljanje, dakle, kako zaštititi dijete od međuvršnjačkog zlostavljanja, kako na školskim hodnicima i igralištima, tako i u virtualnom svijetu."

Nažalost, ne postoji magično rješenje za ove probleme, ali psihologinja ipak ima nekoliko savjeta koji mogu pomoći.

Važno je razvijati zdrav odnos s djecom

"Važno je graditi siguran i podržavajući odnos te odgoj zasnivati upravo na njemu, a ne na bezbrojnim pravilima kojih se djeca moraju pridržavati", napominje Ivana. Ključno je od najranije dobi odgovarati na potrebe djece te uvažavati njihove emocije.

"U odgoju moramo djeci govoriti što od njih očekujemo, koje su naše granice i naučiti reći 'ne', čak i kad to kod njih izaziva frustraciju", pojasnila je.

Kaže da je frustracija normalan dio dječjeg razvoja. "Roditelji ponekad, iz najbolje namjere, pretjerano štite djecu ne dopuštajući im da iskuse sve ono što im djetinjstvo i razvoj donose. Sve emocije su normalne i dobre, sve ih možemo doživjeti, a djecu trebamo naučiti kako se nositi s tim emocijama koje život nosi", tvrdi psihologinja.

Djecu trebamo prihvatiti onakvu kakva jesu

Psihologinja spominje kako roditelji često očekuju od djece da poštuju postavljene granice i razumiju što od njih tražimo, a mi, kao roditelji, ponekad ne poštujemo njihove granice i emocije.

"Njihova tuga ili ljutnja zbog potrgane igračke jednako su vrijedne kao i svaka naša ljutnja. Važno je da mi, kao roditelji, u svom odnosu prema djeci uvažavamo njihove misli i osjećaje", istaknula je.

"Prihvatite djecu onakvu kakva jesu i recite im to. Grlite ih, recite im da ih volite bez obzira na sve, budite njihova sigurna luka i kada imaju godinu dana, i kada imaju 17 godina", zaključila je psihologinja.

Pročitajte više